Subota, 21 svibnja, 2022

Džihić: Slovenija će biti oštrija prema Dodiku

Nemojte propustiti

Vedran Džihić, viši istraživač na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku za N1 je govorio o predsjedničkim izborima koji su održani u Francuskoj kao i Općim lzborima koji su jučer održani u Sloveniji.

Kada je riječ o izborima u Sloveniji, Džihić je objasnio da su oni pokazali koliko je Slovenija zrelo demokratsko društvo te je na pitanje hoće li se promijeniti odnos prema Bosni i Hercegovini u odnosu na dosadašnju politiku, odgovorio sljedeće:

“Pa svakako to očekujem pošto je kurs Janeza Janše bio veoma negativan i destruktivan. Sjećamo se onih razmišljanja o podjelama na Zapadnom Balkanu, koje su uključivale BiH. Sjećamo se neke vrste podrške Mađarskoj, Orbanu u njegovoj podršci opet Miloradu Dodiku i separatističkim snagama u RS. Sjećamo da je Janša imao jasnu poziciju protiv uvođenja sankcija onima koji prijete suverenitetu BiH imajući u vidu, a očekujući dijametralno suprotnu poziciju Goloba koja će biti zasnovana na politici demokratskog opredjeljenja, demokratske političke kulture Slovenije za očekivati je da će prodemokratske snage u BiH naći veću podršku, a da će oni koji napadaju i ugrožavaju suverenitet BiH u ovom momentu imati Sloveniju kao jasnog protivnika što znači recimo da u slučaju novih razgovora na nivou EU, uvođenja sankcija Miloradu Dodiku Sloveniji bi poslije formiranja nove vlade trebala biti na strani Njemačke, Holandije koji insistiraju na oštrijoj i jasnoj poziciji prema Dodiku”, naveo je Džihić.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zajednička štabna vježba Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Sukladno međunarodnim uputama za izvođenje štabnih vježbi, simulacija štabne vježbe izvedena je na temelju unaprijed pripremljenog glavnog scenarija razvoja...

Možda vas zanima i ovo