Srijeda, 12 svibnja, 2021

Džumu-namaz danas klanjaju samo imami i članovi džematskog odbora

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a na osnovu odobrenja muftije sarajevskog i reisu-l-uleme, džuma-namaz će na ovom području od danas do daljnjeg biti klanjana samo uz prisustvo imama i članova džematskog odbora.

Na temelju zahtjeva muftije sarajevskog i odobrenja reisu-l-uleme u okolnostima pogoršanja epidemiološke situacije prouzrokovane virusom COVID -19, Uprava za vjerske poslove donijela je odluku da će se džuma-namaz od sljedećeg petka u džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo) organizirati uz prisustvo imama i članova džematskog odbora, a hatibi će upotpuniti propis hutbe i poruku na bosanskom jeziku do 5 minuta.

Ova Instrukcija stupa na snagu od subote, 13. marta 2021. godine i važit će do daljnjeg, odnosno do poboljšanja epidemiološke sutuacije na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo) i donošenja druge odluke.

Također u instrukcijama se zadužuje glavni imam i imami da prilikom organizacije i provođenja vjerskih aktivnosti poštuju naredbe i preporuke nadležnih državnih organa i nadležnih organa Islamske zajednice, te da obavljanje dnevnih namaza organizuju samo uz prisustvo imama i mujezina.

Mektebsku pouku muallimi će organizirati na daljinu/online i provoditi prema važećim propisima državnih organa o organiziranju i provođenju nastave u školi, a mevludi i drugi programi u prostorima Islamske zajednice do daljnjega biće odloženi i obustavljeni.

– Dženaze će se i dalje organizirati shodno važećim uputama nadležnih državnih organa i nadležnog muftijstva – dodaje se u Instrukciji o organizaciji vjerskih aktivnosti u džematu, radu imama, muallima, hatiba i drugih u pripremi, organizaciji i provođenju obreda u džamijama, mesdžidima, tekijama i drugim prostorima/objektima na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo).

Još jednom podsjećamo da ova Instrukcija stupa na snagu od subote, 13. marta 2021. godine i važit će do daljnjeg.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Oglasili se iz IZ-a: Zbog duga od 90 KM majka Amele M. je bila neredovni član Islamske zajednice, zbog toga je morala platiti troškove...

Nakon što su mediji objavili ispovijest žene iz Maglaja, stigao je demanti Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, koji u objavljujemo...

Možda vas zanima i ovo