EBRD i EU podržavaju male biznise u Bosni i Hercegovini | | Bh-index

EBRD i EU podržavaju male biznise u Bosni i Hercegovini

Biznis> Ekonomija    Datum: 26.06.2019.    
Autor: Redakcija

Nicolas BizelMala i srednja preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini će ostvariti pogodnosti programa EBRD i EU, koje omogućuju pristup kreditima, podsticajnim sredstvima i tehničkoj pomoći kako bi poboljšala svoje mogućnosti na međunarodnom tržištu.

Paket finansijske i tehničke pomoći, koji je predstavljen danas u Sarajevu, pomoći će malim lokalnim kompanijama u Bosni i Hercegovini da poboljšaju svoje proizvodne kapacitete i poslovanje. Također će podići kvalitet njihovih proizvoda i usluga uvođenjem EU normi u područjima poput zaštite okoliša i standarda sigurnosti i kvaliteta.

EBRD osigurava 20 miliona eura za četiri partnerske komercijalne banke: UniCredit banka Banja Luka, UniCredit banka Mostar, Sparkasse banka i Intesa Sanpaolo banka, za dalje kreditiranje domaćih malih i srednjih preduzeća. Kompanije učesnice će također moći ostvariti pogodnosti tehničke pomoći kako bi pripremile projekte, kao i podsticajnih grantova u iznosu od 15 odsto troškova investicije, koje finansira EU.

Ian Brown

Ian Brown, šef ured EBRD-a u Bosni i Hercegovini izjavio je: “Uvjereni smo da će ovaj novi program poboljšati pristup malih biznisa prijeko potrebnom finansiranju. Pametna kombinacija kreditnih sredstava, podsticaja i tehničke podrške pomoći će im da poboljšaju svoj učinak i rezultate čak i na zahtjevnijim tržištima”.

Nicolas Bizel, šef Sekcije Operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji Evropske unije u BiH, izjavio je: „EU podržava novi program u okviru platforme regionalnog ulaganja, čiji je cilj poboljšanje pristupa finansiranju za mala i srednja preduzeća sa inovativnim potencijalom i potencijalom za rast na zapadnom Balkanu. Novi program je nastavak EU-EBRD-ovog „Programa za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH, koji je EU podržala u iznosu od 4 miliona eura. Nadamo se da će mala i srednja preduzeća u BiH imati jednaku korist od ovog novog programa i poboljšati kvalitetu svojih proizvoda u skladu sa standardima EU“.

Giovanni Vaccari

Kao dugogodišnji partner Bosne i Hercegovine, EBRD podržava održiv rast zemlje kombinujući investicije i pomoć u reformisanju politika. Od trenutka kada je započela sa poslovanjem u zemlji 1996. godine, EBRD je investirala 2,5 milijarde eura u oko 161 projekat. Samo u protekloj godini, ova banka je investirala oko 200 miliona eura u 15 novih projekata.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.