Subota, 1 listopada, 2022

Egipat: Milioni građana traže smjenu Morsija, strahuje se od građanskog rata

Nemojte propustiti

U demonstracijama protiv egipatskog predsjednika Muhameda Morsija učestvuju milioni Egipćana. Mobilišu se i radikalni islamisti koji podržavaju predsjednika. Antagonizam između dva tabora je toliki da stručnjaci upozoravaju na opasnost od građanskog rata, prenosi Blic.

mursiŽestoki sukobi protivnika i pobornika aktuelne vlasti u Egiptu, koji su do sada odnijeli 16 života, uključujući 21-godišnjeg Amerikanca, najžešći su neredi u zemlji od revolucije 2011. kada je zbačen Hosni Mubarak. Centar zbivanja i ovoga puta je Trg Tahrir u Kairu, koji je postao simbol Arapskog proljeća.

Juče ujutru demonstranti su upali u sjedište vladajuće Muslimanske braće, porazbijali prozore, polomili nameštaj i klima-uređaje u šestospratnici, izbacili na ulicu tepihe, televizore i dokumentaciju.

Veliki broj demonstranata “kampuje” i na prilazima predsjedničke palate Al Itihadija, odakle je šef države pravovremeno evakuisan.

– Za Mubaraka nam je trebalo samo 18 dana, iako je iza sebe imao snage bezbjednosti i veliki dio naroda. Protiv Morsija smo svi, čak i policija i vojska – rekao je jedan od učesnika protesta u Kairu.

– Zašto bismo Morsiju dali drugu šansu kada je i sam rekao da će otići čim narod to od njega zatraži. Zašto ne održi obećanje? Sve u ovoj zemlji ide unazad. Imamo veliku nezaposlenost, fabrike se zatvaraju, cijene skaču, a bezakonje i kriminal caruju – ocjenjuju demonstranti.

Morsijeve pristalice smatraju da mu treba dati više vremena, jer je naslijedio korumpiran režim, i dozvoliti mu da završi mandat do 2016. godine.

Morsi je u utorak odbacio ultimatum vojske koja je od šefa države zatražila da sa svojim oponentima postigne sporazum o okončanju krize u zemlji.

Vojska je u ponedeljak postavila ultimatum od 48 sati, zahtijevajući da se postigne rješenje političke krize koja je izvela milione ljudi na ulice i time uspuni “narodna volja”. Morsi je saopštio da “Egipat neće činiti korake unazad”, ističući da je on garant “nacionalnog pomirenja” i “socijalnog mira”.

Islamistički pokret Muslimansko bratstvo, iz kojeg potiče Morsi i čije političko krilo predstavlja vladajuća Partija slobode i prava, jutros je saopštilo da “razmatra” ultimatum vojske.

Opoziciju, koja traži Morsijev odlazak, čine sekularni i liberalni muslimani i hrišćani.

Vojska je ultimatum uputila i predsjedniku države i njegovim oponentima, naglasivši u saopštenju da ona “neće biti strana u politici ili vlasti”, ali da je njena odgovornost da reaguje s obzirom da je nacionalna bezbjednost Egipta u “ozbiljnoj opasnosti”.

Ministar vanjskih poslova Egipta Muhammed Kamil Amr podnio je ostavku na tu dužnost, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Novinska agencije Egipta (MENA) prenijela je viest o ministrovoj ostavci.

Amrova ostavka je peto odstupanje s dužnosti egiptaskih državnih ministara otkako su ovu zemlju zahvatili nemiri.

Jučer su ostavku podnijeli ministar za okoliš Halid Fehmi, misistar za komunikacije Atif Hilmi, ministra za turizam Hisham Zazu i ministar za pravna pitanja i predsjednik Skupštine Hatim Bajatu.

(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Doputovao iz Rumunije: Sting stigao u Sarajevo

Sting je danas sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Svjetska pop zvijezda je doputovala iz Rumunije privatnim avionom sa svojim bendom,...

Možda vas zanima i ovo