Četvrtak, 25 travnja, 2024

Egzistencijalnu novčanu naknadu dobilo još 900 boraca iz SBK, poznato koliko maksimalno može iznositi nakon posljednjih usklađivanja

Preporučeno

Borci s punim ratnim stažem, uključujući i nedavno usklađene naknade s prosjekom plaća u FBiH, sada primaju 242 KM mjesečno, a isplate novim borcima započinju od 1. jula ove godine.

Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je izmjene i dopune Zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi, kojima se u pravo uvodi oko 900 boraca.

Kako je kazao direktor Kantonalne uprave za borce Esad Crnica, dobna granica pomjerena je s 55 na 53 godine.

Upravo se čita:  Uhapšena djevojka iz Živinica: Varala prilikom iznajmljivanja vozila, “zaradila” preko 120.000 KM

– Prema podacima Službe za zapošljavanje, oko 900 korisnika uveli smo u pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu. Sad je tim pravom na području Srednje Bosne obuhvaćeno oko 2.000 branitelja za što godišnje izdvajamo 3,4 miliona maraka – rekao je Crnica.

Tako borci s punim ratnim stažem, uključujući i nedavno usklađene naknade s prosjekom plaća u FBiH, sada primaju 242 KM mjesečno, a isplate novim borcima započinju od 1. jula ove godine.

Upravo se čita:  "Falio mi je vitamin D pa sam rezervisala karte za Dubai": Influenserica Adna Helić nedavno objavljivala slike iz luksuznog hotela. Cijena noćenja - sitnica

Ovisno o punjenju budžeta, kaže Crnica, bit će novih izmjena i dopuna.

– Planiramo ponovno raditi na izmjenama i dopunama Zakona o egzistencijalnoj novčanoj naknadi kako bismo obuhvatili još najmanje tri godišta – dodao je Crnica.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

U Bosni i Hercegovini će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanih intervala prijepodne. U većem dijelu zemlje...

Još vijesti za vas