Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Egzodus stanovništva na vrhuncu: “Mladi su svi otišli, nema ovdje niko”

Preporučeno

U selima na obroncima Majevice gotovo svaka treća kuća je prazna. 30-ak mjesnih zajednica sa područja opštine Lopare ima tek oko 5.000 stanovnika, a prosječna starost seoskog stanovništva je iznad 60 godina. Sela se gase, a škole ostaju bez učenika.

Pored toga što su nerazvijene, ove opštine se susreću i sa planetarnim problemom odliva stanovništva, pogotovo stručnog, odliva mladih koji se školuju na naajboljim univerzitetima i odlaze u razvijene zemlje, tako da te nerazvijene opštine postaju još nerazvijenije.

Iz BiH godišnje, prema statističkim podacima, ode u prosjeku oko 30.000 ljudi. Primjera radi, gotovo polovina lokalnih zajednica spada u kategoriju nerazvijenih ili srednje razvijenih opština. U RS-u takvih je oko 50%, a naseljava ih oko 250.000 stanovnika. Težak položaj ovih građana dodatno se usložnjava.

Upravo se čita:  Najveća mjesečna plata u prošloj godini čak 429.123,86 KM

Nezaposlenost, nizak životni standard, nerazvijena infrastruktura – samo su neki od problema koji su posebno izraženi u nerazvijenim područjima BiH. U razuđenoj i slabo naseljenoj Hercegovini, opština Nevesinje, na 1.000 kvadratnih kilometara, ima svega 14.000 stanovnika.

“Pored toga što su nerazvijene, ove opštine se susreću i sa planetarnim problemom odliva stanovništva, pogotovo stručnog, odliva mladih koji se školuju na naajboljim univerzitetima i odlaze u razvijene zemlje, tako da te nerazvijene opštine postaju još nerazvijenije”, kaže nevesinjski načelnik Milenko Avdalović za Federalnu TV.

U selima na obroncima Majevice gotovo svaka treća kuća je prazna. 30-ak mjesnih zajednica sa područja opštine Lopare ima tek oko 5.000 stanovnika, a prosječna starost seoskog stanovništva je iznad 60 godina. Sela se gase, a škole ostaju bez učenika.

Upravo se čita:  Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: 'Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi'

“Mladi su svi otišli, nema ovdje niko“, priča Drago Stjepanović.

Direktor OŠ Sveti Sava Dragan Lukić smatra kako bi se trebalo okrenuti djeci i finansiranju života na selu: „Da ljudi tu ostaju. Imamo mi asfaltirane puteve, urađena je infrastruktura. Možda treba finansirati zadruge, otkup proizvoda – niko ovdje ne otkupljuje više ni maline, puževe… Možda bi to bilo rješenje“.

U ovoj opštini nadaju se da bi određenim mjerama sa entitetskog nivoa mogli stvoriti povoljniji ambijent za mještane ovog podruičja i tako ih motivisati da ostaju ovdje.

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić ističa kako bi entitet mogao preuzeti teret socijalnih davanja ili porez na doprinose – da više ostane lokalnim zajednicama.

Upravo se čita:  Novi zemljotres sinoć pogodio BiH

“Položaj nerazvijenih opština potrebno je riješiti na sistemski način, donošenjem odgovarajućih zakonskih rješenja – kao što je zakon o finansiranju održivog razvoja nerazvijenog područja, formiranje fonda za podsticaj razvoja nerazvijenih opština…”, navodi Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova RS-a.

Iako lokalna zajednica raznim vidovima podsticaja i izgradnjom infrastrukture pomaže razvoj sela, sve to nije dovoljno da motiviše mlade da ostanu ovdje. Primjera radi, tokom protekle godine na području RS-a više od 90 područnih škola nije upisalo ni jednog prvačića, a za proteklih 12 godina škole su ostale bez oko 22.000 đaka, prenosi FTV.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas