Subota, 16 listopada, 2021

Egzotično azijsko piće: Zaplijenjeno pet flaša napitka sa zmijom i škorpijom

Nemojte propustiti

20150311180224_293544

Carinici su danas na aerodromu ”Nikola Tesla” spriječili još jedan pokušaj krijumčarenja egzotičnog azijskog napitka u Srbiju, saopštila je Uprava carina.

Kako je navedeno, u Beograd je letom preko Istanbula doputovao 29-godišnji srpski državljanin iz Šida koji je u koferu nosio pet flaša neobičnog napitka u kome se nalaze zaštićene vrste.

Na svim flašama je pisalo ”snake wine” kao i uputstvo za upotrebu, a u svakoj od njih se nalazila zmija koja je u ustima držala škorpiju.

Carinici iz Odjeljenja za suzbijanje krijumčarenja su ga spriječili u namjeri da u zemlju unese te ”suvenire”, jer se radi o zaštićenoj vrsti zmije ”Xenochroplis piscator”, o čemu su odmah obavješteni inspektori iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zaštićene vrste ne mogu da se prenose preko granice bez odgovarajuće dozvole koju izdaje Grupa za CITES, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a pošto putnik nije posjedovao pomenutu dozvolu, flaše sa spornim napitkom su privremeno oduzete i predate inspektorima nadležnog ministarstva.

U saopštenju se podsjeća da su prije samo osam dana carinici na istom mjestu, u izgubljenom prtljagu jednog putnika koji je došao iz Pekinga, otkrili tradicionalni azijski napitak u kome su se nalazile zmija i škorpija, kao žen-šen.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo