Srijeda, 21 travnja, 2021

Ejub Pecar, jedna od Batkovih žrtava: Majku Dišu i bratičnu Azru ukopao sam u avliji kuće

Nemojte propustiti

Sarajlija Ejub Pecar jedan je od onih koji su tokom 1992. godine prošli torture monstruma Veselina Vlahovića Batka, kojem se pred Sudom BiH sudi za ratne zločine u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca.

Trebevićka ulica: Mjesto gdje su ubijene Diša i Azra (Foto: Dnevni avaz)
Trebevićka ulica: Mjesto gdje su ubijene Diša i Azra (Foto: Dnevni avaz)

U potresnoj ispovijesti za sarajevski Dnevni avaz, Pecar govori o tome kako mu je Batko u živom štitu ubio majku Dišu i šestogodišnju bratičnu Azru.

– U svojim porodičnim kućama u Trebevićkoj ulici moja braća Sead, Omer i ja ostali smo s porodicama zbog majke koja nije željela napustiti kućni prag. Ostali smo i preživjeli horor. Jedan od upada četnika u našu kuću, koji je predvodio Miro Ždrale, desio se krajem maja 1992. Tada su nas postrojili uza zid i odnijeli nam sve što smo imali vrijedno – kaže Pecar, dodajući da je Ždrale, koji je uvijek nosio veliku sablju, došao jedan dan i uhvatio njegovog sina Amira te mu rekao da donese ključeve od auta ili će mu odsjeći ruku.

Ejub se prisjeća kobnog 14. juna kada je, u večernjim satima, u kuću njegovog brata u kojoj su u tom momentu boravili svi Pecari s porodicama došao i Batko sa svojom ekipom.

– Bratu je stavio cijev pištolja u usta i rekao da svi izađemo iz kuće. Pitali smo možemo li ponijeti deke jer imamo malu djecu, a on je rekao “neće vam trebati”. Dok smo išli ulicom, neko je upitao “Batko, gdje to vodiš balije”, a on je odgovorio da idemo u zatvor. Kada smo došli nedaleko od naših kuća, rekli su nam da trčimo ulicom u kojoj su uzdužno bile postavljene tenkovske mine. Bili smo živi štit jer je u blizini bila linija razgraničenja. Tada smo čuli pucnje iza leđa, vidjeli smo da na jednoj strani leži moja majka, a na drugoj sestrična Azra. Pucali su i iz kasarne “Bosut”, u kojoj su bile paravojne formacije tvz. šešeljevaca. Moja snaha Sena, majka male Azre, tada je teško ranjena – kaže Ejub.

Prema njegovim riječima, tijela majke i male Azre nisu mogli odmah uzeti, već su ih do njihovih kuća u koje su vraćeni kasnije dovezli komšija Goran Sladoje i Jugović, kojem se nije mogao sjetiti imena.

– Tijela smo zamotali u najlone i ukopali ih u avliji. Bilo je užasno, to ne mogu ni ispričati, kao da ti neko kida dio tebe. Ostali smo bez majke i jednog mladog života koji je tek počeo da živi. Odlazak iz tog pakla omogućio nam je nekoliko mjeseci poslije Radoje Furtula, koji je po činu bio pukovnik u nekadašnjoj JNA – naveo je Pecar.

Monstrum ga nije pogledao u oči

Kako kaže Pecar, već je imao priliku pred Sudom BiH svjedočiti protiv monstruma Batka.

– Htio sam da svjedočim jer je to na neki način moja satisfakcija. Kada sam pričao, monstrum me nije gledao u oči, bio je totalno miran i hladnokrvan. No, nikada neću zaboraviti šta nam je uradio – poručio je Pecar.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo