Petak, 14 svibnja, 2021

EK odlučila: Hrvatska je spremna za Šengen, ali mora popraviti nadzor granice s BiH!

Nemojte propustiti

“Rad komisije na uspješnoj procjeni svih odobrenja za Šengen privodi se kraju”

Odluka Evropske komisije pozitivna po Hrvatsku trebalo bi da bude objavljena danas, tvrdi neimenovani izvor “Bloomberga”, prenose hrvatski mediji.

Savjet Evrope tek bi trebalo da raspravljati o ovoj odluci.

“Rad komisije na uspješnoj procjeni svih odobrenja za Šengen privodi se kraju”, stoji u odgovoru Evropske komisije koje prenosi pomenuti portal.

“Hrvatska bi trebalo da postane punopravni član Šengena kada ispuni sve kriterijume”, dodaje se u saopštenju.

Komisija je potvrdila da je Hrvatska poduzela potrebne mjere i u području upravljanja vanjskim granicama.

“Udovoljeno, ali potrebno poboljšanje”, glasila je ocjena po nekoliko tačaka koje se tiču nadzora granice s Bosnom i Hercegovinom, nabavke tehničke opreme za nadzor, korištenje posebeno obučenih pasa i slično.

Bez značajnih promjena za građane BiH

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine kažu da neće niti značajnih promjena za bh. građane.

– Neće biti značajne promjene za građane BiH kada Hrvatska uđe u Šengen. S obzirom na to da odavno primjenjuje takve standarde na svojim granicama, tako se ništa bitnije ne bi trebalo promijeniti u odnosu na sadašnju situaciju. Čak za građane BiH će biti olakšan ulazak u EU, s obzirom na to da će sada imati jednu granicu manje da prelaze. Praktično, kada uđu u Hrvatsku, mogu putovati po cijeloj Evropi bez ikakvih prepreka – istakao je za “Avaz” Admir Malagić iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo