Subota, 4 veljače, 2023

Ekološka katastrofa na Drini: “Najveća opasnost predstoji 18. i 19. januara”

Nemojte propustiti

Iz Udruženja građana “Eko centar” Višegrad navode da radnici Hidroelektrane na Drini redovno skupljaju otpad, i odlažu ga na gradsku deponiju.

Ekološka katastrofa na rijeci Drini je dugogodišnji problem, a do nje dolazi zbog neadekvatnog odlaganja otpada koje usljed velikih padavina i vodostaja završi u Višegradu. U narednih nekoliko dana očekuju se velike padavine i priliv vode, pa je pitanje da li će lančanica na Drini izdržati novi val otpada i drvnih sortimenata.

Trenutno se na jezeru nalazi nešto manje od 10.000 kubnih metara otpada, a najveća opasnost predstoji 18. i 19. januara kada se očekuje poplavni talas iz Crne Gore.

Iz Udruženja građana “Eko centar” Višegrad navode da radnici Hidroelektrane na Drini redovno skupljaju otpad, i odlažu ga na gradsku deponiju.

“Doduše, sa malo mehanizacije za razliku od Srbije. Dok se u Srbiji otpad koji se skuplja na Potpećkom jezeru, na Limu, odlaže na regionalnu deponiju Duboko, pored Užica, u Višegradu se plutajući otpad koji dolazi do našeg grada, odlaže na gradsku deponiju koja nije dovoljna ni za potrebe grada. Mi smo regionalna deponija htjeli to da priznamo ili ne”, kažu iz Udruženja za BHRT.

Ističu da Bosna i Hercegovina ne može da spriječi dolazak plutajućeg otpada.

“Očito da nismo sposobni da očistimo deponije pored rijeka, i da formiramo regionalnu deponiju za gradove u gornjem toku rijeke Drine gdje ne živi više od 50.000 ljudi”, navode iz “Eko centra”.

Za ovu ekološku katastrofu još niko ne snosi odgovornost.

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo