Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Ekološka katastrofa na području Kaknja: Šta je uzrok velikog pomora ribe?

Nemojte propustiti

Ribari i ekološki aktivisti još tragaju za mogućim uzrokom. Ono što je do sada utvrđeno jeste lokalitet koji je izazvao pomor ribe u Bukovici i Trstionici.

Prošlog vikenda na području Kaknja dogodio se veliki pomor ribe u rijekama Bukovica i Trstionica. Dodatnu zabrinutost izaziva činjenica kako se na spornom području nalazi i jedan od vodocrpilišta iz kojeg se napaja Kakanj pitkom vodom. Dok ekolozi i ribari traže odgovore za nezapamćeni pomor ribe u Kaknju, inspektori i istražni organi utvrđuju okolnosti ovog slučaja.

Nakon velikog pomora ribe u rijekama Bukovica i Trstionica tragovi ekološke katastrofe i dalje su vidljivi. Članovi udruženja ribolovaca kažu da su osim ribe uginule i sve ostale životinje, žabe, alge, račići i sve ono čime se riba hrani.

“Mi smo detaljno ispitali iz udruženja, ne možeš ispod kamena naći ništa živo, od pomora ribe do svih tih čime se riba hrani. To je totalni pomor…”, priča Selvedin Plasto iz Sportskog ribolovnog društva “Bistro” Kakanj za BHRT.

“Moramo nekako saznati šta stvarno stoji iza ovoga, znači šta je uzrok bio tolikog pomora ribe i ribljeg svijeta u vodi. Mi ćemo učiniti sve da se ovo što prije obnovi i sredi, međutim tražimo odgovor zašto se ovo desilo”, ističe Emir Mukladžija, član Sportskog ribolovnog društva “Bistro”.

Ribari i ekološki aktivisti još tragaju za mogućim uzrokom. Ono što je do sada utvrđeno jeste lokalitet koji je izazvao pomor ribe u Bukovici i Trstionici.

“Od pogona prerade vode za vodokom naniže nastao je pomor i od tog njihovog odliva viška vode iz bazena je dolje sve mrtvo, a iznad tog njihovog viška je živa rijeka, rijeka je gore neoštećena”, navodi Hajrija Čobo iz “Parka prirode Trstionica i Boriva”, Kakanj.

Iz Javnog preduzeća “Vodokom” Kakanj, u blizini čijeg vodozahvata i objekta za preradu vode je zabilježen pomor, naglašavaju da je voda za piće iz njihovog sistema ispitana i sigurna za piće. Zatražiće i dodatne analize.

“Izvršili smo tri vrste analize kojima garantujemo da je naša voda mikrobiološki i fizičkohemijski ispravna za piće. Dakle nema dileme i bojazni, voda koju piju Kakanjci je ispravna”, istakli su.

Nadležni općinski i kantonalni inspektori izašli su u ponedjeljak na teren i uzeli uzorke potrebne za istragu slučaja pomora u Bukovici. Ekološki aktivisti i ekipa BHRT nisu mogli dalje. Zaustavljeni su nasipom na putu na oko kilometar i po od sporne lokacije gdje je zabilježen pomor ribe.

Barikada na putu, kako kažu, neće spriječiti ekološke aktiviste i članove ribarskog udruženja iz Kaknja da istraže šta je tačan razlog velikog pomora ribe u rijeci Bukovici.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Divna gesta! Granični policajci Srbije opremili Envera Beganovića hranom, sokovima i voćem u nastavak puta za Mekku

Nakon pređenih preko 1600 kilometara puta Enver je u petak stigao u Novi Pazar, gdje su ga srdačno dočekali...

Možda vas zanima i ovo