Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Eksterna matura će biti teža nego prošlogodišnja

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Učenici devetog razreda osnovnih škola eksternu maturu će polagati 20. juna. Za razliku od prošlogodišnje mature, učenici završnih razreda osnovnog obrazovanja polagat će težu maturu, javlja TVSA.

Prošle godine učenici devetog razreda osnovnih škola prvi put su polagali eksternu maturu – svojevrsnu zamjenu za polaganjeprijemnih ispita za upis u srednje škole.

Među pitanjima naći će se gradivo ne samo iz 8. i 9. već i iz 6. i 7. razreda.. Ove godine polaganje će biti i teže, jer će se među pitanjima naći i gradivo ne samo iz 8. i 9. već i iz 6. i 7. razreda. U ponedjeljak će učenici dobiti ispitni katalog za eksternu maturu.

Nastavnici su već dobili nezvaničnu verziju kataloga, a učenici će ispitni katalog za eksternu maturu dobiti u ponedjeljak. Za razliku od prošle godine umjesto pitanja s odgovorima, ove će se u katalogu naći oblasti koje učenici moraju pripremiti.

Nastavnici su već pripremili skripte i organizovaće instruktivnu nastavu, kažu pokušat će olakšati koliko mogu. Ipak strahuju da će djeci biti veliki teret, jer ih očekuje i redovna nastava.

„Učenici imaju po 30 časova sedmično, i treba biti oprezan da se ne opterete, jer polažu eksternu maturu iz 5 predmeta i svi bi nastavnici voljeli proći kroz gradivo, ali treba paziti da ih ne opteretimo“, dodaje Hajrija Velić, nastavnica u OŠ Behaudin Selmanović u razgovoru za TVSA.

(Sarajevski.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo