Subota, 15 svibnja, 2021

Ekstremno zatopljavanje manje vjerovatno

Nemojte propustiti

Nakon usporavanja trenda porasta prosječnih temperatura u ovom stoljeću čini se da je ekstremno globalno zatopljavanje manje vjerojatno u idućim desetljećima, objavio je međunarodnih tim znanstvenika.

led1Unatoč tome tempo zatopljavanja je dalje takav da se, ukoliko se ne poduzmu oštre akcije ograničavanja emisije stakleničkih plinova, neće ostvariti cilj koji su zadale vlade širom svijeta da se ograniči povećanje prosječne temperature na manje od dva stupnja Celzija iznad predindustrijskog prosjeka.

– Najekstremniji tempo zagrijavanja kojeg simuliraju sadašnje generacije klimatskih modela čini se tokom idućih 50 do 100 godina manje vjerojatnim – napisao je tim sa sveučilišta Oxford u časopisu Nature Geoscience.

Trend globalnog zagrijavanja usporio je nakon snažnog porasta u 1980-im i 1990-im, iako je deset najtoplijih godina, od 1850-ih kada je počelo sustavno bilježenje temperatura u svijetu, zabilježeno nakon 1998. godine.

Usporavanje zatopljavanja zbunilo je znanstvenu zajednicu jer je količina emisije stakleničkih plinova nastavila rasti zahvaljući dobrim dijelom i industrijskom razvoju Kine.

Proučavajući kretanje temperatura posljednjih godina stručnjaci kažu da bi udvostručenje koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi u odnosu na razinu iz predindustrijskog razdoblja, uz sadašnje trendove, do polovice stoljeća moglo povećati prosječnu temperaturu u svijetu između 0,9 i 2 stupnja Celzija.

To je manje od procjene znanstvenog panela UN-a koji je 2007. predvidio kratkoročni porast temperature između jednog i tri stupnja Celzija te dugoročni porast od 2 do 4,5 stupnjeva Celzija.

Oxfordski tim stručnjaka iz Britanije, SAD-a, Kanade, Australije, Francuske, Njemačke, Švicarske i Norveške ima iste dugoročne procjene porasta temperature kao i panel UN-a, prenosi portal croenergo.eu.

No, voditelj istraživanja Alexander Otto s Oxforda kaže kako je za vlade bitno ono što se predviđa za idućih 50 do 100 godina.

Čini se da okeani posljednjih godina apsorbiraju više topline čime se maskira porast koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi koji je 40 posto veći nego u predindustrijskom razdoblju.

Profesoer Reto Knutti s ETH Zurich kaže kako su kratkoročne procjene o usporenom zatopljavanju dobrodošle, no upozorava kako se i dalje radi o “zatopljavanju većem od dva stupnja koji su kao gornju granicu postavile zemlje koje su se suglasile oko toga cilja”.

Prosječne temperature već su porasle oko 0,8 stupnjeva Celzija od industrijske revolucije a porast od ukupno dva stupnja smatra se pragom opasnosti koji će donijeti više poplava, toplotnih udara i porast razine mora.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo