Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Elektronske kartice početkom jula: 5.000 KM za nastradale od poplava

Nemojte propustiti

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

Premijerka RS-a Željka Cvijanović jučer je predstavila elektronsku platnu karticu koja će biti uručena građanima čija je imovina uništena u poplavama.

Na kartici, kazala je Cvijanović novinarima, koja nosi naziv Obnova Srpske, upisan je iznos od 5.000 KM, kojim će građani od 1. jula 2015. moći kupovati građevinski materijal i namještaj, te plaćati usluge i(li) vraćati kredite bankama, piše Oslobođenje.

Elektronske platne kartice će biti uručene u prvim danima jula, nakon što bude konstituisan Upravni odbor Fonda solidarnosti RS-a, čije je osnivanje uređeno zakonom na sjednici Narodne skupštine RS-a održanoj 15. juna. Premijerka RS-a pojasnila je da će građani građevinski materijal i namještaj moći kupovati, odnosno usluge plaćati samo firmama koje imaju sjedište u RS-u ili registrovanu poslovnu djelatnost, te da će spisak sačiniti Privredna komora RS-a.

– Za ove namjene biće neophodno 150 miliona KM, koje će se osigurati iz Fonda solidarnosti RS-a. Vlada taj novac trenutno nema i sa svim privrednim subjektima stoga će biti potpisan ugovor da će im se sredstva za izdatu robu i izvršene usluge isplatiti u roku od tri mjeseca, izjavila je Cvijanović.

Prije nego kartice budu uručene, lokalne zajednice dužne su Vladi dostaviti spisak lica čija je imovina bila poplavljena, kako bi se sačinio centralni registar šteta u RS-u, dodao je ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija. Objasnio je da su kratice trebale stići do građana prije 28. juna, ali je rok produžen zbog dužeg trajanja sjednice entitetskog parlamenta, a potom i čekanja stava Vijeća naroda RS-a.

Tegeltija je pozvao predstavnike lokalnih zajednica da se suzdrže od bilo kakvih zloupotreba, odnosno unošenja na spisak fizičkih i pravnih lica koja nisu bila poplavljena, te upozorio da će se sve zloupotrebe kažnjavati prema odredbama Krivičnog zakona RS-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snijeg na pojedinim dionicama u BiH, neodgovorni vozači prave zastoje zbog neposjedovanja opreme

Iz BIHAMK-a podsjećaju da je obavezno posjedovanje zimske opreme, odnosno lanaca kako ne bi došlo do obustavljanja saobraćaja i...

Možda vas zanima i ovo