Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Elma Selman upriličila performans “I moja bijela traka…”

Nemojte propustiti

Povodom 31. maja, Dana bijelih traka, mlada umjetnica Elma Selman upriličila je u Collegium artisticumu cjelodnevni performans “I moja bijela traka…”

bijela-traka-na-rukavuPerformans ‘I moja bijela traka…’ ima za cilj prisjećanje/podsjećanje na žrtve općine Prijedor, civile koji su mučeni, ponižavani i ubijani zbog pripadanja drugoj/drugim vjerskim skupinama.

Performans je otvoren u jutarnjim i trajat će do večernjih sati.

– Riječ je o dugotrajnom performansu u kojem ću u Collegium artisticumu staviti bijelu traku (koju su bili primorani nositi) pored imena svake od 3.170 civilnih žrtava s područja opštine Prijedor – kaže Elma Selman ističući da performansom želi podsjetiti i na veliki broj nestalih za kojima se, 20 godina kasnije, još traga.

Osim umjetnice bijele trake mogu postaviti i posjetioci izložbe.

Bijele trake nalaze se u zemlji koja se nalazi u prostoru galerije i koja asocira na grobnicu iz koje se vade ostaci žrtava da bi im se dao identitet. Nakon toga umjetnica postavlja ove trake na crnu površinu zajedno s podacima ubijenih.

Međunarodni dan bijelih traka se simbolično obilježava 31. maja, odnosno na dan kada je 1992. svim građanima i građankama nesrpske nacionalnosti u Prijedoru naređeno da oko ruke moraju nositi bijelu traku i imati vidno istaknutu bijelu zastavu na kući.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo