Utorak, 15 lipnja, 2021

Embrije iz BiH švercali i u Izrael, pokrenuta istraga

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Za sada postoji sumnja da su embrijima, bez znanja svojih pacijenata, švercale dvije do tri privatne klinike zadužene za umjetnu oplodnju, a da u cijeloj aferi imaju prste neki liječnici koji rade u javnim zdravstvenim institucijama.

Srbija, Izrael, Turska, Grčka…, samo su neke od inozemnih zemalja u koje su iz BiH pojedine privatne klinike ilegalno krijumčarile jajne stanice zbog umjetne oplodnje čija je cijena u zadnjih pet godina povećana skoro 10 puta. O krijumčarenju jajnim stanicama, kao i embrijima, postoje saznanja u liječničkim krugovima, ministarstvima zdravstva, ali, kako ističe naš visokorangirani izvor koji o ovim kriminalnim djelima ima podatke, policijske istrage su zbog osjetljivosti i kompliciranosti problematike spore, a njeni rezultati su do samog kraja neizvjesni.

I mediji zbog osjetljivosti cijele tematike dobivaju informacije na kapaljku, a nijedan ministar zdravstva, direktor bolnice osim uopćenih odgovora ne želi konkretno pričati o tome. Kako je manipulacija s embrijima stvarno bilo, potvrdila je istraga Uprave federalne policije koja se vodi protiv “Euromedical” klinike iz Sarajeva koja se bavi pružanjem usluga umjetne oplodnje. Prema neslužbenim informacijama, “Euromedical” je nelegalno iz BiH iznosio jajne stanice i embrije. Službenici FUP-a su u sklopu istrage razgovarali s prim. dr. Fahrudinom Kulenovićem, predsjednikom Liječničke komore Sarajevskog kantona, još u decembru, kao i s nekima od pacijenata koji su koristili usluge Euromedicala.

Prema novom zakonu o liječenju neplodnosti, čije je usvajanje zapelo u Parlamentu FBiH, uvodi se niz sankcija za pravne i fizičke subjekte koji manipuliraju jajnim stanicama. Ako se zakon usvoji, umjetnu oplodnju bi nadziralo posebno stručno povjerenstvo, što do sada nije bila praksa. Novim zakonom je zabranjeno davati ili primati novčanu naknadu, ili drugu korist za darivanje jajnih stanica.

Zabrana se ne odnosi na naknadu i plaćanje troškova zdravstvenih usluga u zdravstvenoj ustanovi, kao i na troškove dolaska i odlaska u vezi medicinski potpomognute oplodnje. Zabranjeno je sklapanje ugovora, drugih oblika pisanog, ili usmenog dogovora o darivanju spolnih stanica između darivatelja.

(Vecernji.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo