Utorak, 15 lipnja, 2021

Emil Vlajkiji: Čemu angažman specijalaca, pa Vulićevi nisu nikakvi teroristi

Nemojte propustiti

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajkiji ocijenio je da su jučerašnji prizori hapšenja porodice Vulić, koji nisu ostavili nikoga ravnodušnim, nanovo stavili u žižu interesiranja konglomerat feudalnih, divljih kapitalističkih i (rudimente) građanskih odnosa u RS.

To zahtijeva, smatra on, razjašnjenje niza pravnih, političko-psiholoških i etičkih pitanja.

– Neka od tih pitanja su i da li je bilo oportuno i politički mudro kada se radi o javnosti, nastaviti izgradnju objekta pored imanja Vulićevih dok se ne riješe pravne kontroverze koje traju već godinama oko legalnosti tog poduhvata- navedeno je iz Vlajkijevog kabineta.

vulici-drama-1Tužilaštvo RS, praćeno medijima, je u više navrata, kako dodaje, pokretalo te kontroverze, pa se je sud očito pokazao neefikasnim u njihovom razrješavanju i time doprinio pogoršanju ionako teške situacije u ovom entitetu.

– Zašto nadležni organi nisu obavijestili javnost da li je pristupni put kojim su se Vulićevi služili, i oko kojeg je ova ljudska drama nastala, dio vlasništva Vulića, ili je on komunalno (državno, društveno) vlasništvo? Očito je, da je legitimnost policijske intervencije ovisila o odgovoru na ovo pitanje – konstatira on.

Vlajki pita i zašto, prije izbijanja jučerašnjeg sukoba, Vlada nije efikasnije posredovala u sporu između dvije suprotstavljene strane.

– A ako već nije moglo doći do dogovora, zašto Vlada nije o suštini problema obavijestila javnost s obzirom na predvidljive posljedice na već kompleksnu sigurnosnu situaciju u Republici. Da li je bilo zbilja potrebno angažirati specijalce u ovom slučaju, pošto Vulićevi nisu nikakvi teroristi, a da se nije pri tom mislilo o psihološkim aspektima reakcije javnosti? Zar je stvarno bilo potrebno angažirati toliko policajaca, ako je to, zakonski gledano, bilo jedino rješenje – pita dopredsjednik RS-a.

Također, pita i zašto neki mediji i neke političke stranke, insistirajući na, po njima, policijskoj brutalnosti, nisu objektivno izvijestili javnost da je u ovoj drami jedan policajac dobio težak prijelom noge.

Vlajki na kraju konstatira da se pokazuje, uzevši u obzir ova i mnoga druga pitanja koja bi se mogla postaviti povodom mučne situacije koja se iskazala, da javnost u RS-u ne smije više biti držana po strani, i da mora biti aktivan faktor u razrješavanju izrazite ekonomske i socijalne patologije koja na ovim prostorima vlada.

– Jer nema društvenog progresa bez demokratske javnosti zaključuje dopredsjednik RS.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo