Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Emir Kusturica u helikopteru nadletio iznad Sarajeva, ali ne povodom godišnjice filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”

Autor:Redakcija

Nemojte propustiti

Film “Sjećaš li se Dolly Bell?” premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je “Zlatnim lavom” na Venecijanskom filmskog festivalu.

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film “Sjećaš li se, Dolly Bell?” režisera Emira Kusturice nastao po scenariju književnika Abdulaha Sidrana. Tim povodom portal “Iskra” je objavio slike nastale u helikopteru iznad Sarajeva.

U znak sjećanja na ovaj film i dane s početka velike filmske karijere slavnog režisera, objavio je portal “Iskra” uz slike Emira Kusturice iznad Sarajeva.

Napominjemo da let i fotografija nisu nastali na godišnjicu filma niti je su povezani sa obilježavanjem 40 godina od premijere njegovog filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”.

– Fotografije su, po svim dostupnim informacijama, autentične – ali su nastale u 8. ili 9. mjesecu 2020. godine – objavili su s platforme Raskrinkavanje.ba.

Film “Sjećaš li se Dolly Bell?” premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je “Zlatnim lavom” na Venecijanskom filmskog festivalu.

U filmu čija se radnja dešava u Sarajevu, šezdesetih godina prošlog vijeka, igraju Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić…

U razgovoru za N1 početkom 2018. godine Kusturica je naveo da je iz Sarajeva otišao 1989. godine.

“I od tada se nisam tamo vraćao, izuzev par puta kada sam htio pomoći jednoj ideji, koja se zvala multietnička BiH”, kazao je tada Kusturica.

“U Sarajevo bih ja rado došao, ali ja u Sarajevu ne dijelim mišljenje ljudi koji tamo stvaraju javno mnjenje. A to mnjenje ima jednu veliko neprijateljstvo prema Republici Srpskoj, koje je nastalo iz vezivnog tkiva ljubavi prema mržnji”, rekao je tada Kustruica za N1.

Foto: Srna

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo