Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Emocije koje se ne mogu opisati riječima: Upoznala čovjeka kojem je transplantirano lice njezinog preminulog brata

Nemojte propustiti

Rebekah Aversano i njezina porodica pristali su donirati lice njezinog 21-godišnjeg brata Joshue nakon što ga je pregazio kombi dok je prelazio cestu prije tri godine u SAD-u.

Osobu kojoj su presadili lice njezinog preminulog brata upoznala je po prvi put u australskoj TV emisiji ’60 Minutes’.

Richard Norris (39) ostao je deformiranog lica nakon što se slučajno upucao pumparicom, a transplantacija 2012. promijenila mu je život.

– Bi li vam smetalo da vam dodirnem lice? – upitala ga je i posegnula rukom, a onda se odmaknula i u šoku kazala: – Ovo je lice s kojim sam odrastala.

Majka preminulog mladića, Gwen Aversano, kazala je za kanadsku CTV News da joj je drago što je tragični gubitak njihove porodice pomogao nekom drugom.

– Definitivno možemo vidjeti svog sina u njemu. Vidimo veliku sličnost – kazala je majka Gewn.

Richard Norris nosio je masku i živio u osami u gradu Hillsville u Virginiji, zbog povreda koje je zadobio 15 godina prije operacije.

Norris se slučajno upucao u lice kaj je imao samo 22 godine i raznio si nos, jagodične kosti, usne, zube i čeljust.

Nakon godina i godina presađivanja kože, dr. Eduardo Rodriguez izvršio je transplantaciju s timom hirurga na Sveučilištu Maryland i svog od svog pacijenta preko noći napravio globalnu senzaciju.

Hirurzi su tokom vrlo rizične operacije uklonili svu prethodnu kožu s Norrisovog lica i ostavili samo jezik i minimalnu zaštitu za njegove oči, a onda su prikrpali drugo lice.

Dr. Rodriguez je kazao da je to bio jako dobar spoj, usprkos tome što njegov pacijent ima lice donora, s čime se Norris složio: – Kada se pogledam u ogledalo, vidim Richarda Norrisa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo