Utorak, 18 svibnja, 2021

Jedan od najutjecajnijih intelektualaca današnjice se oprostio od Jovana Divjaka!

Nemojte propustiti

Jedan od najutjecajnijih intelektualaca sadašnjice, francuski filozof, pisac i novinar Bernard-Henri Levy oprostio se od Jovana Divjaka, predsjednika Udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu” i penzionisanog generala Armije Republike BiH, koji je jučer preminuo.

“Jedinog čovjeka kojeg sam ikad nazvao “Moj general”. Zvao se Jovan Divjak. I upravo je umro, u Sarajevu: bio je branitelj i zaštitnik Grada; i ostao je, sve do svog posljednjeg dana, njegovo utjelovljenje. Tuga. Bratstvo. I sućut mojim sestrama i braći iz Bosne”, napisao je Levy.

Bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, preminuo je jučer u Sarajevu u 84. godini.

Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH. Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Osnovao je fondaciju “Obrazovanje gradi BiH” koja pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu, i drugima da se školuju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo