Subota, 4 veljače, 2023

Emotivno obraćanje Adisa Ahmetovića u Bundestagu: Ja sam dijete izbjeglica, djed mi je pronađen u masovnoj grobnici – Moramo pomoći BiH!

Nemojte propustiti

Ahmetović navodi kako se u BiH moraju pojačati snage EUFOR-a, kao i to da naša zemlja mora postati članica Evropske unije.

Adis Ahmetović, poslanik SPD-a u Bundestagu, obraćajući se u kontekstu rasprave o BiH izjavio je da je to veoma lična tema za njega.

Rekao je da je on i sam dijete izbjeglica koje je spas od rata pronašlo u Njemačkoj, te je podsjetio da se 4. aprila prije 30 godina otvorilo novo poglavlje u historiji Evrope.

– To je bio rat protiv suverene zemlje u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi, počinjen je masakr u Prijedoru i genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva trajala je godinama, a protjerano je preko dva miliona ljudi. To je bio rat protiv evropskih vrijednosti. Ljudi u BiH su se nadali da će Evropa, da će Njemačka reagovati, rekao je Ahmetović.

Ističe kako je u Njemačku njegova porodica pobjegla iz Kotor Varoši, multietničkog grada. U ratu je, kako kaže, izgubio djeda koji je pronađen u masovnoj grobnici.

– Rođen sam u Hanoveru i imam sreću da sada govorim pred vama i nisam zahvalan samo za to, nego se radi i o historijskom signalu koji šaljemo iz ove demokratske kuće, kazao je on.

Osvrnuo se i na potresce slike i snimke koji u proteklim dana dolaze iz Ukrajine. Mnogi to, kako kaže Ahmetović, porede sa genocidom u Srebrenici.

– Moramo se pitati kako to utiče na Zapadni Balkan. Ruski ambasador u BiH je prijetio da će se i Bosni i Hercegovini desiti isto kao i Ukrajini (ako nastavi sa NATO putem). U regiji etno-nacionalističke snage koriste ovakve stvari kako bi uništile demokratiju i budućnost, poručuje Ahmetović.

Ahmetović navodi kako se u BiH moraju pojačati snage EUFOR-a, kao i to da naša zemlja mora postati članica Evropske unije.

– Zapadni Balkan treba da nam bude u fokusu politike. Ne smijemo (sa političarima u BiH) pregovarati u zatvorenim prostorijama i moramo to raditi samo sa onim koji se zalažu za Evropu. Moramo pojačati snage EUFOR-a. Moramo još jače podržati visokog predstavnika Christiana Schmidta kako bi sankcionisao one koji dovode do nemira. Moramo dati jasnu perspektivu Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama, dakle moraju postati članice Evropske unije, smatra on.

U zaključku svog obraćanja, Ahmetović je izrazio želju da će za 30 godina Europa biti bez rata.

– Kada za 30 godina ponovo budemo ovdje raspravljali o BiH i Ukrajini ovdje će, vjerovatno, stajati neka izbjeglica iz Ukrajine, dijete rođeno u Njemačkoj, i nadam se i želim da će tada gledati Evropu bez rata. Pozivam vas da na tome radimo, zaključio je Ahmetović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo