Srijeda, 4 listopada, 2023

Emotivno obraćanje Muriza Memića: Nikada neću zaboraviti to jutro kada su mi javili da je Dženan preminuo

Autor:Patria

Preporučeno

“Nikada neću zaboraviti to jutro kada je zazvonio telefon, iz KCUS-a mi javljaju da je Dženan preminuo”, kazao je u uvodu otac Muriz.

Prošlo je tačno šest godina kada je Murizu Memiću zazvonio telefon i ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu mu saopštili da je njegov sin preminuo od zadobijenih povreda. Životi porodice Memić zauvijek su se promijenili. Umjesto da tuguju za svojim gubitkom, krenuli su u borbu za istinu i pravdu koja traje i danas. “Tri lažne optužnice”, kako kažu, i tri oslobađajuće presude za “saobraćajnu nesreću koja se nije desila”.

Memić je danas održao konferenciju za novinare, zajedno s brojnim prijateljima i saradnicima. Zahvalio se svima na podršci u dugogodišnjoj borbi, a posebno medijima koji nisu posustali u izvještavanju. Otkrio je i to kako su dobili informaciju da se na tužioce koji vode trenutni predmet u Sudu BiH protiv Zijada Mutapa i ostalih (poznatiji kao predmet “Dženan Memić”), vrši pritisak, kako bi ih udaljili s tog predmeta. Rekao je i to kako zna ko je u pitanju, te da će na sastanku u četvrtak reći glavnom tužiocu.

Upravo se čita:  Odbijen još jedan zahtjev Dodikovih advokata za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović

“Na početku sam rekao da se neću umoriti i nakon šest godina nisam. Prešli smo veliki put – od lažne optužnice do postupka na državnom sudu. Nikada neću zaboraviti to jutro kada je zazvonio telefon, iz KCUS-a mi javljaju da je Dženan preminuo”, kazao je u uvodu otac Muriz.

Pokazao je posljednju fotografiju na kojoj su on i Dženan. Nastala je 8. februara 2016. godine na dženazi.

“Ovakav je otišao iz kuće tu noć. I danas mi odzvanjaju Dalidine riječi ‘nije on njega htio ubiti’, stisla je šake i gestikulirala. I onda se upušta u lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Svi možemo pogriješiti u životu, ali ustrajavati na nečemu kao što je Kantonalno tužilaštvo, a pokrovitelj Federalno tužilaštvo koje je imalo ulogu da nadzire njihov rad, ali su stali na tu stranu. I na kraju federalni tužilac pokušava uvesti vještaka iz Srbije kojeg sud nije angažovao. Sada imamo presudu Vrhovnog suda koja je oslobađajuća. Mi smo donosili dokaze, oni su uništavali. Sadašnja glavna kantonalna tužiteljica je nastavila stopama Dalide Burzić. Alisa Mutap nije mogla ovo uraditi sama. Nije ona mogla zavrtiti sistem. Tu smo imali tužioca, policajca i vještaka. Oni su zavrtili sistem. Ali uspjeli smo, dokazali smo našom upornošću. Ifet zna gdje je udario i udario kako treba. Na početku je svima bilo nejverovatano šta pričamo, ali nijedno slovo nismo promijenili”, rekao je Muriz.

Upravo se čita:  Platiti račune ili jesti: Koliko će ograničavanje marži rasteretiti kućne budžete

Istakao je kako će “ova borba će još trajati”.

“Imamo jedna postupka koji se vodi na Sudu BiH, očekujemo daljnju istragu. Zadovoljni smo tužiocima koji sada rade na predmetu. Do nas su došle informacije da se pokušava utjecati da se oni sklone iz predmeta. U četvrtak imamo sastanak. Reći ču ime za koje znam da pokušava uticati, ali neka to ostane za državno tužilaštvo. Poruka za ove što su to uradili, – imamo snage i mogu izdržati. Zajedno s vama, sami ne bi uspjeli. Nije ovo jedini slučaj koji je zataškan. Treba dosta snage i volje na svu tu bol. Ne daju mi da tugujem za Dženanom. Ja bih volio da sam u kući bio sam danas i da tugujem. Valjda će shvatiti da nećemo stati i nećemo nikada odustati. Valjda ćemo stići do kraja”, zaključio je.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo