Utorak, 22 lipnja, 2021

Energetski sektor ojačao bh. industrijsku proizvodnju

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Sektor za proizvodnju električne energije tokom devet mjeseci (januar-septembar) 2013. godine , za razliku od prethodne godine, pružio je ohrabrujuće poslovne rezultate i dao pozitivan doprinos ukupnoj industrijskoj proizvodnji u BiH, pokazuje analiza Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Tako je prema posljednjim dostupnim podacima Nezavisnog operatora sistema u BiH ukupna proizvodnja električne energije u BiH u periodu januar‐septembar 2013. iznosila 11.983 GWH, što predstavlja povećanje više od 30 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Povoljne vremenske prilike, te veoma dobra hidrološka situacija tokom godine, rezultirali su rekordnim rastom proizvodnje u hidrolektranama, što je bio i ključni razlog ukupnog povećanja proizvodnje električne energije u BiH.

Posmatra li se struktura ukupne proizvodnje električne energije u BiH za devet spomenutih mjeseci 2013. , hidroelektrane su učestvovale sa 48 posto, dok je učešće termoelektrana 52 posto. Poređenja radi, tokom 2012. u ukupnoj proizvodnji električne energije termoelektrane su učestvovale sa 69 posto, dok je učešće hidroelektrana iznosilo 31 posto.

Tako je ukupna proizvodnja električne energije u hidroelektranama u devet mjeseci prošle godine udvostručena u odnosu na isti period prethodne godine.

Remontni radovi na termoenergetskim postrojenjima negativno su utjecali na pogonsku spremnost termoelektrana, što je rezultiralo stagnacijom proizvodnje.

Po podacima NOSBiH‐a, ukupna potrošnja električne energije u BiH u devet mjeseci 2013. smanjena je za oko dva posto u odnosu na isti period godinu ranije.

(Agencije, Novo vrijeme)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo