Utorak, 30 studenoga, 2021

Energoinvest gradi trafostanice Libiji i Iraku, nada se poslu u Kataru

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Katar je definitivno tržište koje je u ekspanziji, naročito u infrastrukturnom sektoru, gdje Energoinvest d.d. Sarajevo može pružiti svoje usluge.

– Ranije smo imali određenih neriješenih problema koji su, u ožujku prošle godine tijekom posjete bh. državno-gospodarske delegacije toj državi, riješeni. Uzimajući u obzir njihove pripreme za velika sportska natjecanja jasno je da će u Kataru svoj udio tražiti najvažniji svjetski gospodarski igrači. Mi jesmo zainteresirani, imamo načina kako da budemo konkurentni i vjerujem da ćemo s našim poslovnim partnerima dobiti neki od poslova – kazali su za Fenu u Energoinvestu.

Energoinvest je u suradnji s lokalnom kompanijom UNICOM u jesen 2012. godine predao ponudu za izgradnju trafostanica 66 na 11 kW u vrijednosti od 44 milijuna eura, tj. 56 milijuna eura za dva lota. Ove dvije ponude su u okviru velikog elektro-energetskog projekta STAGE 11, investitora Katarske elektroprivrede (Kahram).

– Energoinvest je, po ponudi, zadužen za projektiranje inženjering i nadzor, a za građevinske radove naš lokalni partner. Ponuda je još u opciji i nemamo obavijesti o plasmanu, ali očekujemo da će nam biti dodijeljen jedan od poslova. U slučaju dobivanja jednog od ovih poslova, aktivirali bismo regionalno predstavništvo Energoinvesta za zemlje Zaljeva, i time stvorili uvjete za naše daljnje širenje na tom tržištu – kazali su u Energoinvestu.

Svojevremeno su (točnije u travnju 2011.) Energoinvest, ANS Drive i Al-Shiddi potpisali poslovne ugovore koji se odnose na osnivanje zajedničke tvrtke (joit venture) sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji.

Zbog komplicirane procedure prilikom registracije zajedničke kompanije u Saudijskoj Arabiji, kao i odluke Energoinvesta d.d. Sarajevo da se poslovanje kompanje orijentira na druga tržišta, poslovna suradnja po toj osnovi nije realizovana.

– Tržište Saudijske Arabije je još u našem fokusu interesiranja, ali za agresivniji strateški nastup treba uraditi određene pripreme u smislu vezivanja za sposobnog lokalnog partnera uz pripremu naših kadrova koji bi bili poslani na to tržište – navode iz Energoinvesta.

Što se tiče Energoinvestovih poslova u Iraku, na ugovoru „Izgradnje trafostanica 132/33/11kV“ Erbil (Irak), projektanti ove kompanije izradili su kompletnu projektnu dokumentaciju. Riječ je o izgradnji četiriju trafostanica 132/33/11kV, u regiji Erbila, kao i proširenju, odnosno izgradnji dodatna dva dalekovodna polja 132kV, na postojećoj trafostanici Soran, također, u istom području. Ukupna vrijednost predmetnog ugovora je oko 50 milijuna USD. Ovaj projekt je dio „stagea 6“, investicijskog ciklusa regionalnog Ministarstva energetike Kurdistana.

– Energoinvest je ocijenjen najuspješnijim ponuđačem na tom tenderu i početkom 2012. godine dobio posao. Trenutno se radovi izvode na svim lokacijama. Stupanj realizacije građevinskih radova dostigao je nivo da se krenulo s montažom čelične konstrukcije i elektroopreme – kazali su u ovoj kompaniji ističući da dosadašnja realizacija posla zaista ide dobro.

– U građevinskom dijelu projekta angažirali smo lokalne izvođače, koji su prvi put ušli u izgradnju 132kV trafostanica, ali uz našu podršku i nadzor uspješno savladavaju dio po dio projekta. Ukoliko ne bude nepredviđenih situacija, procjena je da će prve tri stanice biti puštene u rad do ožujka 2014. godine, a stanica u Qushtapi u narednih četiri do pet mjeseci. Svi naši napori usmjeravaju se na uspješno privođenje kraju tekućeg ugovora i dobijanje novog radi opstanka na ovom vrlo aktivnom i važnom tržištu, uz kvalitetne i kompetitivne ponude koje budemo predavali, možemo računati da će nam neki od poslova biti dodijeljen – ističu u Energoinvestu.

Poznato je da libijsko tržište već dugi niz godina predstavlja jedno od najvažnijih tržišta za Energoinvest te zbog toga nastoje osigurati nastavak realizacije postojećih ugovora u Libiji. U rujnu prošle godine libijska kompanija Agoco dodijelila je Energoinvestu ugovor za izgradnju trafostanice u Bedi.

– Posao za izgradnju trafostanice u Bedi, vrijedan 2.653.700 eura, potvrda je Energoinvestovih napora da se izvrši poslovno-financijska konsolidacija našeg predstavništva u ovoj zemlji i tako stvore preduvjeti za nove projekte – kazali su u Energoinvestu i dodali da realizacija teče planiranom dinamikom.

Izbijanjem sukoba u Libiji poslovne aktivnosti Energoinvesta su se značajno smanjile.

– Svjesni smo da je Libija trenutno nestabilno područje, ali isto tako znamo da će se prilike kad-tad stabilizirati i mi moramo biti spremni, jer to trižište za nas ima povijesni, ali i strateški značaj. Pratimo situaciju u Libiji, naši zaposlenici su na terenu. Nećemo se lako odreći, naročito poslova koji su ugovoreni, a koji zbog rata nisu mogli biti realizirani- kazali su u Energoinvestu.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo