Petak, 29 rujna, 2023

Enorman rast cijena u BiH i porazna reakcija vlasti: Ostale su još dvije mjere koje nas mogu spasiti

Autor:Buka.com

Preporučeno

Podaci o rastu cijena u BiH uopšte nisu iznenađujući, kaže ekonomista Faruk Hadžić, i to građani osjete prilikom svakodnevnih kupovina.

Godišnja inflacija u BiH, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH za mart ove godine, iznosi rekordnih 10,2 posto.

Istovremeno, godišnja inflacija u Hrvatskoj u aprilu je iznosila 9,4 posto, u Srbiji 9,6 posto, a na nivou eurozone 7,5 posto, što je najviša stopa inflacije u istoriji evropske monetarne unije.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najveći rast cijena, od čak 14,8 posto, tiče se hrane i bezalkoholnih pića. U martu ove u odnosu na mart prošle godine cijene stanovanja i režijskih troškova više su za 8,3, a prevoza za 24,5 posto.

Podaci o rastu cijena u BiH uopšte nisu iznenađujući, kaže ekonomista Faruk Hadžić, i to građani osjete prilikom svakodnevnih kupovina.

Upravo se čita:  MMF traži da BiH zaustavi rast penzija i plata

Poražavajuće je kaže da je reakcija vlasti je i ovaj put izostala, iako je struka predložila kvalitetne prijedloge kojim bi se ublažili negativni efekti inflacije i usporio rast cijena.

Sada, dodaje, kada bi i ukinuli privremeno akcize na gorivo, ne bi ni približno imali očekivane efekte da je isto urađeno u februaru. Ipak, u ovoj situaciji, postoje još neke potencijalne mjere, koje mogu pomoći građanima i privredi.

Prva mjera, pojašnjava Hadžić, tiče se „zamrzavanja“ osnovice za obračun PDV-a na osnovne životne namirnice: “Ako već donosioci odluka ne žele smanjiti stopu PDV-a, onda bi bar mogli izmijeniti propise i PDV obračunavati na osnovicu prije nego su krenula poskupljenja, jer nije isto obračunavati 17% na cijenu ulja od 2 KM ili 5 KM”.

Upravo se čita:  Ponovo poskupilo gorivo, dizel prešao 3 KM

Druga mjera bi se, kaže, odnosila na pomoć radnicima, gdje bi se od određenog, jasno definisanog datuma u ovoj godini, svako novo povećanje plata radnika oslobodilo plaćanja poreza: “Npr. ako je neto plata radnika u februaru ove godine iznosila 700 KM + 492 KM doprinosa i poreza, a sada poslodavac odluči da poveća neto platu radnika za 300 KM, onda u toj situaciji, sav taj dodatni novac ide radniku, a država ne bi naplatila doprinose. Na ovaj način radnik dobiva veću platu kako bi se ublažili negativni efekti inflacije”,

Važno je istaknuti, kaže, i da u sklopu obje mjere, država nema baš nikakve izdatke.

Ekonomista Slaviša Raković izostanak adekvatnih mjera za pomoć građanima ocjenjuje kao nešto potuno očekivano: “Sve u svemu naši političari smatraju da je stanovništvo bolje prilagodljivo od države i da se lakše odlučuje na štednju i odricanja”.

Upravo se čita:  Ponovo poskupilo gorivo, dizel prešao 3 KM

Inflacija će tek dosegnuti vrhunac

Nažalost, enormna poskupljenja će se nastaviti i u narednim mjesecima, a građani BiH će, kako stvari stoje, ostati prepušteni sami sebi.

Potvrdila je to u svojoj prognozi i Evropska komisija.

“Očekujemo da inflacija dosegne vrhunac u sadašnjem, drugom kvartalu ove godine i nakon toga počela bi postupno padati, rekao je povjerenik Komisije za privredu Paolo Gentiloni.

Inflacija počela rasti u februaru 2021.

U zadnjem tromjesečju prošle godine bila je 4.6 posto, a u prvom tromjesečju ove godine popela se na 6.1 posto. U evropodručju inflacija je u aprilu bila 7.5 posto, što je najveća zabilježena stopa inflacije u istoriji evropske monetarne unije.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo