Petak, 1 ožujka, 2024

Enver Bijedić o Osmorci i HDZ-u: Brzo će tu biti sukoba, izborni zakon će definisati opstanak koalicije

Preporučeno

Enver Bijedić smatra da će ubrzo unutar stranaka koje čine Osmorku doći do sukoba interesa pojedinaca.

Predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić, komentirao je sporazum koji su potpisali stranke Osmorke i HDZ-a, ističući da će izmjene Izbornog zakona biti test opstanka koalicije.

Bijedić smatra kako u politici, svi koji previše napadaju “drugu stranu”, rade to kako bi zamaskirali vlastite skrivene namjere.

“Te stvari su u politici odavno poznate i nije to ništa novo. U ovom slučaju se ponavlja stvar koja se dogodila prije četiri godine kada je trebalo da se formira vlast pa nije, kada sam ja isključen iz SDP-a zbog koaliranja sa nacionalnim strankama, a vidim da je to sad normalna stvar. I tada su radile neke tajne kuhinje, neki ljudi su dobili ogromna sredstva da ne uđu u vlast”, istakao je.

Upravo se čita:  Ranije osuđivani biznismen iz Dervente optužen za utaju blizu pola miliona maraka

Smatra Bijedić i da će ubrzo unutar stranaka koje čine Osmorku doći do sukoba interesa pojedinaca.

“Ako je pravljenje države nešto kao pravljenje kuće, da li ćete tražiti osam izvođača koji će svako raditi posebno po fazama ili ćete tražiti jednog s kojim možete sve dogovoriti. Osam ljudi, osam predsjednika, osam stranaka, osam apetita puta članovi Predsjedništva, tu će vrlo brzo, po mome, doći do sukoba interesa gdje će svako tražiti sebe i mislim da je to realna opasnost da ovakva koalicija ostane. Nažalost, nismo još uvijek sigurni kakav je taj Izborni zakon koji će biti i tema rada Osmorke jer ne vjerujem da će HDZ bez izmjene Izbornog zakona u korist HDZ-a ostati u toj koaliciji i to bi trebalo da definiše da li će biti moguća promjena koalicionih partnera, da li će rukovodstvo FBiH htjeti to da promijene jer ako jedan blokira stanje je zabetonirano naredne četiri godine”, kazao je Bijedić tokom gostovanja u programu FTV-a.

Upravo se čita:  Bećirović: Jačat ćemo ekonomsku saradnju BiH i Kuvajta

Predsjedniku Socijaldemokrata BiH nije jasno ni šta programski može vezati “krajnju desnicu i krajnju ljevicu”.

“Stranke centra koje su do jučer bile ekstremna desnica sada su u nekakvoj transformaciji i govore da su stranke centra. Neke stranke koje ne žele uopšte da razgovaraju o ljevici se nalaze tu. Nije mi jasno šta ih povezuje osim interesa i to najviše ličnih interesa. Možda tu neki program i postoji, možda te neke mjere koje su usvojene postoje, ali bi tu trebalo realizaciju dogovarati periodično. Nije mi jasno kako je moguće da SDP koji ima kongresnu odluku da ne koalira sa nacionalnim strankama sad ide u koaliciju sa HDZ-om i SNSD-om. Ispade da je u ovoj državi nacionalna stranka samo SDA”, naglasio je Bijedić.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

Smatra i kako u BiH postoji tri najveće nacionalne stranke, što su SDA, HDZ i SNSD kao i da su to sestrinske stranke koje se ne razliku kada su u pitanju nepotizam, kriminal i korupcija.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas