Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Epidemiolog brutalan: “Mirno gledali kako se na svakom ćošku gradi crkva ili tržni centar, a fale nam bolnice”

Nemojte propustiti

Ocijenio je da je to urađeno smišljeno, kako bi se skrenula pažnja sa decenija “unazađivanja i ponižavanja” zdravstva.

Epidemiolog Predrag Đurić izjavio je da je aktuelna pandemija zarazne bolesti COVID-19 pokazala da su države izdale svoje građane, jer su bile nesposobne da se pripreme za pandemiju, iako se takva mogućnost nagovještavala u protekle najmanje dvije decenije.

“Šta smo naučili? Da nas je država kao tvorevina izdala. Bilo da je u pitanju Kina, Italija, Španija, Francuska, Velika Britanija, SAD ili Srbija – država se pokazala prvo kao nesposobna da se pripremi za pandemiju, a već dvije decenije se trubilo na sva zvona da samo što nije, a zatim je, kao kompenzacijom za svoju nesposobnost, odgovorila radikalnim mjerama upravo protiv onih koje se obavezala da štiti”, rekao je Đurić za portal Storyteller.

Ocijenio je da je to urađeno smišljeno, kako bi se skrenula pažnja sa decenija “unazađivanja i ponižavanja” zdravstva.

“Krivica se svaljuje na ‘neodgovorne’ građane, s ponosom se ističe koliko je kazni za bježanje iz ‘pritvora’ izrečeno, koliko je godina novog zatvora ekspresno presuđeno, građani se lišavaju slobode, naravno, ‘za njihovo dobro’, a da o tome nisu ništa pitani. Sa simpatijama se gleda na gradonačelnike koji se izdiru na svoje građane jer su promolili noseve iz svojih tamnica, umjesto da se stide što su dozvolili da im bolnice nemaju dovoljno postelja i respiratora, da zdravstveni radnici nemaju zaštitnu opremu”, naveo je Đurić.

Dodao je da bi volio da kada pandemija prođe najvažnije lekcije budu da dok god država bude služila onima koji imaju i previše, neće biti dobrog zdravstva za većinu stanovništva, zatim da je dobro zdravstvo skupo, ali da uz prosvjetu – u svakom društvu mora da bude prioritet i da ga svaki dan tretiramo kao da će sutra izbiti nova pandemija, još gora od prethodne.

“Da ulažemo u zdravstvene radnike i onda kada nam naizgled ne trebaju, a ne da ih se sjetimo i tapšemo im samo onda kada nas više niko osim njih ne može spasiti”, poručio je Đurić.

Dodao je da su i u Srbiji su ljudi mirno gledali kako se “na svakom ćošku” gradi neka crkva ili tržni centar, a sada smo u problemu što bolnice nemaju dovoljno kapaciteta i uslova za liječenje.

Predrag Đurić je prvi doktor medicinskih nauka u oblasti javnog zdravlja na Univerzitetu u Novom Sadu, a trenutno rukovodi projektom Evropske unije koji ima za cilj da pomogne jačanje sistema javnog zdravlja u Ukrajini.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo