Četvrtak, 25 veljače, 2021

Epidemiolog Radmilo Petrović: Koliko će trajati prijetnja od korona virusa i kada će početi gubiti snagu?

Nemojte propustiti

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Inzko se ponovo oglasio: Biće posljedica ako Narodna skupština RS-a ne oduzme odlikovanja ratnim zločincima! Zakon o genocidu je spreman!

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valenzin Inzko bio je sinoć gost na Face TV-u kod Senada Hadžifejzović. Inzko...

Pooštrene mjere: Na snagu stupila nova naredba u KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donio je novu naredbu koja se...

Samo u BiH: Miljenica Mirka Šarovića dobila političku, a zadržala državnu funkciju

Aćimović je inače snaha SDS-ovog Svetozara Aćimovića, i bliska je saradnica predsjednika SDS-a Mirka Šarovića. Gordana Aćimović, miljenica Mirka Šarovića,...

Virus je prisutan toliko mnogo da više niko ne može da “pohvata” sve kontakte, niti se mogu izbrojati i kontrolisati, smatra Petrović.

Ako dostignemo 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu, rekao je za Večernje novosti epidemiolog iz Srbije Radmilo Petrović.

On je ukazao da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozijeove bolesti, i da će i Srbiji i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju.

Prema njegovim riječima, aktuelna zaraza se ne može suzbiti trijažom na granicama pomoću PCR testa ili izolovanjem kontakata zaraženih.

Virus je prisutan toliko mnogo da više niko ne može da “pohvata” sve kontakte, niti se mogu izbrojati i kontrolisati, smatra Petrović.

“Takvim mjerama može da se smanjuje zaražavanje i usporava širenje virusa, ali ne može da se obuzda epidemija”, objasnio je on.

Kaže da ćemo “imunološki bedem” imati tek kad najmanje 60, a poželjno je bar 70 posto populacije, na jedan od ta dva načina bude zaštićeno.

“Tek tada će virus početi da gubi snagu. Prijetnja od SARS-CoV-2 trajat će sigurno još dvije-tri sezone”, zaključio je Petrović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Samohrana majka uložila 60.000 eura u izgled: Neki idu na odmore, ja na zahvate

Njena misija da se promijeni plastičnim operacijama započela je jer je bila nesigurna u svoj izgled tokom tinejdžerskih dana. Trejsi...

Možda vas zanima i ovo