Srijeda, 8 prosinca, 2021

Šta nas čeka? Epidemiolog Tiodorović i imunolog Janković: ‘Trideset virusa čeka svoj red. SARS-CoV-2 nije nastao u laboratoriji’

Nemojte propustiti

“Moramo biti spremni za takve situacije. Ovo je veliki ispit za cijelo čovječanstvo da li smo pripremljeni da efikasno reagujemo”, upozorio je Tiodorović.

Član Kriznog štaba Srbije za suzbijanje koronavirusa, imunolog dr. Srđa Janković, izjavio je da u ovom trenutku postoji dosta širok konsenzus biologa i virusologa da je virus SARS-CoV-2 koji izaziva oboljenje COVID-19, evoluirao prirodnim procesom, i da nije nastao u laboratoriji.

Janković je objasnio da genom SARS-CoV-2 virusa, kao i uporedne studija virusa koji su njegovi preci, jasno pokazuju da je riječ o virusu koji je evoluirao prirodnim procesom.

“Već je dosta dobro proučen put kojim je ovaj virus od svojih predaka evoluirao do sposobnosti da zarazi ljudske ćelije, taj proces ima sve naznake prirodnog procesa”, rekao je Janković na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu, i dodao da svaki evolucioni biolog vrlo lako može da razlikuje ono što je stvorila priroda i ono što je stvorio čovjek.

Epidemilog dr. Branislav Tiodorović rekao je da je krajem osamdesetih boravio u laboratoriji francuskog nobelovca Luca Montagniera koji je javno iznio sumnju da je novi korona virus djelo molekularnih biologa, i da je riječ o vrlo ozbiljnom naučniku, ali da za njegove tvrdnje trenutno ne postoje nikakvi dokazi.

Branislav Tiodorović

“On to i ne tvrdi na taj način. Pretpostavka da se u laboratoriji može stvoriti tako nešto postoji, ali treba dobro razdvojiti različite manipulacije od pretpostavki naučnika. Nauka se zasniva na preispitivanjima, dokazima, na naučnim dokazima. Ako se sjetimo situacije sa antraksom u SAD-u, to nije nemoguće, ali u ovom slučaju ima mnogo dokaza da je ovo prirodni proces”, istakao je Tiodorović.

Dodao je i da trenutno “30 virusa čeka svoj red”, da na planeti nismo sami, i da se virusi, kao i mi, bore da prežive.

“Moramo biti spremni za takve situacije. Ovo je veliki ispit za cijelo čovječanstvo da li smo pripremljeni da efikasno reagujemo”, upozorio je Tiodorović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo