Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Epilog incidenta u Kotor Varošu: Premještanje u drugu školu najstroža kazna

Nemojte propustiti

Nakon incidenta u osnovnoj školi u Kotor Varošu Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, najavljuje niz mjera.

Dok se čeka epilog incidenta u kojem su učestvovali đaci Osnovne škole “Sveti Sava” u Kotor Varošu, u čijoj učionici je jedna učenica, u prisustvu školskih drugara, ušmrkivala nepoznatu bijelu supstancu, zakon propisuje da najstroža kazna koja se može izreći jeste premještanje u drugu školu.

Izvor “Nezavisnih novina” ističe da će sporni događaj vjerovatno biti okvalifikovan kao teža povreda dužnosti učenika.

“Sankcije za teže povrede dužnosti mogu biti ukor direktora, ukor nastavničkog vijeća i premještanje iz jedne u drugu najbližu školu”, pojasnio je izvor “Nezavisnih novina”.

Podsjetimo, na snimku se vidi nekoliko učenika sedmog razreda, s tim što jedna učenica sjedi na stolu te u ruci drži telefon na čijem se ekranu nalazi bijeli prah. Ona je taj telefon potom dodala drugoj učenici, koja je lenjirom napravila liniju te udahnula prah pomoću slamčice. Čuju se i glasovi ostalih učenika.

Upravo se čita:  Sraman odgovor srbijanske doktorice ocu djevojčice ubijene u masakru u beogradskoj školi

“Šta ako dođe nastavnica, a vi se drogirate”, govori u snimku jedna učenica, dok druga djevojčica nešto kasnije dobacuje da “nije droga”. Uz ostalo, čuje se i kada jedna učenica izgovara “kokain”, ali i rečenice kao što su: “Jesi gledao ‘Rane’?”

Na naše pozive u petak se nije javljao Dušan Petrušić, direktor OŠ “Sveti Sava” Kotor Varoš, niti Dragan Pejaković, direktor lokalnog centra za socijalni rad, čiji su pripadnici dan ranije bili u ovoj školi.

Nakon ovog incidenta Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, najavljuje niz mjera.

“Ukoliko policija utvrdi da je došlo do nepravilnosti u smislu konzumiranja droga u školama, naravno da je jedan od koraka da ćemo sa MUPom tražiti da se izvrše određene kontrole. Policijski nalazi su jedini relevantni. Ministarstvo prosvjete i kulture RS nikada neće biti uspavano po pitanju toga”, rekla je Trivićeva.

Upravo se čita:  Zapečaćeno sedam objekata i izdato 96 prekršajnih naloga! Inspektori izrekli novčane kazne u iznosu 225.600,00 KM

Istakla je da resorno ministarstvo neće tolerisati vršnjačko nasilje u školama niti određena devijantna ponašanja, o kojima su mediji izvještavali posljednjih dana.

Trivićeva je navela da je Ministarstvo potpisnik Protokola o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja i sarađuje sa policijom kada to zahtijeva određeno ponašanje učenika.

“Jedan od prioriteta u predstojećem periodu biće da pojačamo sve aktivnosti koje se tiču prevencije pojave takvih ponašanja u školama. Naravno da se i sami iznenadimo u smislu da li je moguće da se određene stvari dešavaju u školama”, izjavila je Trivićeva.

Istakla je da će već u narednoj sedmici okupiti sve aktive direktora škola te sazvati jedan sastanak sa predstavnicima MUPa Srpske i ministarstava za porodicu, omladinu i sport odnosno zdravlja i socijalne zaštite, kako bi zajednički pojačali sve preventivne mjere.

Upravo se čita:  Lopovi ukrali tri suncobrana iz objekta koji se nalazi kod Policijske stanice u Visokom

Ona je najavila da će Ministarstvo naredne sedmice dati instrukcije školama da obave dodatne sastanke sa roditeljima i učenicima u vezi s pitanjem zloupotrebe interneta.

“Ministarstvo neće tolerisati ni uprave škola, ni stručne saradnike, ni određena ponašanja u školama koja dovode do ovakvih stvari”, rekla je Trivićeva i dodala da je očigledno da živimo u društvu koje je vrlo rizično, a u kojem se populizmom želi dominirati i gdje su uzori nekada i vrlo destruktivne osobe.

Podsjetimo, šokantnim slučajem iz Kotor Varoša bavi se i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, čiji je tužilac za maloljetnike naložio pripadnicima Policijske uprave Banjaluka da provjere kada je snimak nastao, ko je na snimku te o kojoj supstanci se radi itd. Iz tog tužilaštva u petak je za “Nezavisne novine” potvrđeno da o rezultatima provjera tužilac za maloljetnike još nije obaviješten.

Pročitajte još

Izdvajamo

Policija jučer zaustavila deset vozača bez vozačke dozvole

Deset osoba isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita U protekla 24 sata na području...

Možda vas zanima i ovo