Subota, 25 rujna, 2021

Erdoan: Naša vojna operacija u Siriji je počela

Nemojte propustiti

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas da je najavljena vojna operacija u Siriji u regionu koji kontroliraju kurdske snage započela artiljerijskog paljbom turske vojske.

Turska je vojska potvrdila da je počela gađati uporišta kurdskih milicija u graničnoj oblasti.

– Uništit ćemo teroristički koridor postepeno, kao što smo to uradili u u operacijama Jarabulus i El-bab, počevši od zapada. Operacija u Afrinu je de-facto počela na terenu, a Manbij će uslijediti – rekao je Erdoan.

On je u više navrata govorio da će Turska reagirati zbog jačanja kurdskih milicija u Siriji, a za koje Ankara tvrdi da su povezane s Kurdskom radničkom partijom koja je na listi terorističkih organizacija u Turskoj.

Direktna vojna akcija na teritoriji Sirije će značiti novi front u kojem će se Ankara suočiti s milicijama koje su uživale podršku SAD u borbi protiv terorističke organizacije ISIL.

Odnosi SAD i Turske u posljednje vrijeme su pogoršani, a Washington poziva Ankaru da se fokusira na borbu protiv ISIL-a, opisujući aktivnosti Turske u Afrinu kao destabilizirajuće.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Aleksandar Vulin: Za rat dovoljna jedna budala

“Ljudi koji vode Prištinu su velike kukavice, a od njih možete sve da očekujete”, kazao je Vulin. Ministar unutrašnjih poslova...

Možda vas zanima i ovo