Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Erdogan s pola turske vlade danas u Bosni i Hercegovini

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovat će danas, 6. septembra, u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Očekuje se niz susreta sa bh. zvaničnicima.

Posljednji put Erdogan je u posjeti Bosni i Hercegovini bio u augustu prošle godine. Bh. lideri su također odlazili u Tursku na sastanke s njim i drugim visokim dužnosnicima Turske. Erdogan će, pored Bosne i Hercegovine, posjetiti i Srbiju i Hrvatsku.

Kako su saopćili iz Parlamenta Bosne i Hercegovine, u delegaciji bit će ministar vanjskih poslova Mevltt Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu, zamjenik predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Omer Celik, zamjenik predsjednika AKP-a, parlamentarac ove stranke ispred Grada Burse Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine Refik Ozen i ambasador Turske u Sarajevu Sadik Babur Girgin.

Zvanične diplomatske odnose dvije države uspostavile su 29. augusta 1992. godine.

“Mir i stabilnost regije i Evrope direktno su povezani s mirom i stabilnošću Bosne i Hercegovine. Važno je fokusirati se na očuvanje multietničkog, multikulturalnog i multireligijskog društvenog tkiva Bosne i Hercegovine i povećanje razvoja i blagostanja Bosne i Hercegovine”, navedeno je prije nekoliko dana u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Turske povodom obilježavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo