Srijeda, 8 prosinca, 2021

Erdogan: Sukobi u Iraku prerastaju u rat vjerskih grupa

Nemojte propustiti

Recept Tayyip Erdogan
Recept Tayyip Erdogan

Kriza u Iraku zahvatila je sve njegove pokrajine i prevazišla pitanje Mosula i IDIL-a, naveo je turski premijer

Turski premijer Recep Tayip Erdogan kazao je da su svi službenici turskog konzulata koji se nalaze pod opsadom u iračkom Mosulu dobro i da vlada i sve institucije rade na njihovom što bržem evakuiranju u Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

Komentirajući stanje na sjeveru Iraka, gdje su teroristi organizacije Islamska država Irak i Levant (IDIL) preuzeli kontrolu u Mosulu i još nekoliko gradova, premijer Erdogan je kazao da je situacija prerasla sam Mosul i da se trenutno radi o krizi u skoro svim iračkim pokrajinama.

“Ne radi se tu više ni samo o militantima IDIL-a. Trenutno to prerasta u sukob, a možda čak i rat vjerskih grupa“, kazao je Erdogan.

Ističući da u iračkoj krizi veliku ulogu igraju i domaći i strani elementi, premijer Erdogan je kazao da Turska tu situaciju prioritetno posmatra sa aspekta evakuiranja turskih diplomata i drugih državljana koji se tamo nalaze, ali da situaciju prate i sa međunarodnog nivoa.

On je podsjetio da je u posljednja tri dana imao i dva razgovora sa američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom, te brojne razgovore sa iračkim, iranskim, saudijskim i drugim zvaničnicima.

Najavivši da će večeras u Ankari biti održana proširena sjednica turske vlade o iračkom pitanju, Erdogan je kazao da će na tom sastanku biti utvrđeni i naredni potezi o tom pitanju.

Dan očeva u Turskoj: Mi kao očevi imamo odgovornosti u svijetu
Širom Turske danas se obilježava Dan očeva, a premijer Erdogan je tim povodom svoj djeci svijeta poželio da rastu uz svoje roditelje. Posebno je ukazao na solidarnost prema djeci 301 rudara koji su poginuli u rudarskoj nesreći u Somi sredinom maja ove godine.

“Mi, očevi imamo odgovornosti u ovom svijetu. Naše jedinstvo i solidarnost su naša najveća snaga“, kazao je Erdogan.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo