Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Erdoganov šamar Srbiji, Turska će se založiti da Kosovo uđe u NATO

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Osmani je rekla da je Kosovo zainteresovano da nastavi dobre odnose sa Turskom i pohvalila Erdoganovu ulogu u podršci Kosovu i pomoć Turske u sticanju novih priznanja.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je u Prištini, poslije sastanka sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani, da njegova zemlja podržava i da će se zalagati za ulazak Kosova u NATO.

„Turska kao važna zemlja NATO-a ne vidi ništa loše u članstvu Kosova u NATO. Ne treba nam ničija dozvola da podržimo proces članstva u NATO. Preduzeli smo korake. Kao što što smo uradili u slučaju priznanja, tako ćemo učiniti za proces članstva Kosova u NATO“, rekao je Erdogan.

Upravo se čita:  Žena obavila kupovinu u Njemačkoj pa iznenadila objavom: "Nevjerovatno, ovo je koštalo 29,38 eura"

On je na konferenciji za novinare rekao da je Turska druga zemlja, poslije SAD-a, koja je priznala nezavisnost Kosova i da je mnogo doprinijela tom procesu i da i dalje lobira da obezbjedi što veće priznanje Kosova.

„Na isti način, naši susreti i kontakti nastavljaju da donose nova priznanja od zemalja koje to nisu učinile. Vjosa Osmani mi je na sastanku koji smo imali dala imena nekoliko zemalja kako bismo obezbjedili nova priznanja Kosova i želimo da imamo nova priznanja“, rekao je Erdogan, koji inače ima vrlo dobre odnose sa Srbijom i njenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Ostaje da se vidi kako će Beograd reagovati na Erdoganov “udar” na, kako kažu, teritorijalni integritet Srbije.

Upravo se čita:  Realnost u Njemačkoj: Kad su i dva posla premalo za pristojan život

Osmani je rekla da je Kosovo zainteresovano da nastavi dobre odnose sa Turskom i pohvalila Erdoganovu ulogu u podršci Kosovu i pomoć Turske u sticanju novih priznanja.

“Kosovo treba da uđe u NATO, gdje Turska ima važnu ulogu i zahvaljujem predsjedniku Erdoganu na njegovom radu u tom pravcu. Turska može mnogo da uradi u okviru NATO-a podržavajući Kosovo”, rekla je ona.

Upravo se čita:  Američki obavještajci objavili ko stoji iza rušenja brane u Ukrajini

Osmani je rekla da su za dobre odnose dvije zemalje značajnu ulogu imali Albanci u Turskoj i turska zajednica na Kosovu i da je Turska među saveznicima koji nikada nisu napustili Kosovo.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom predsjednica Kosova je rekla da samo međusobno priznanje garantuje mir i stabilnost u regionu, ali da Srbija opstruiše proces dijaloga.

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo