Subota, 9 prosinca, 2023

Escobar: Balkan ima potencijal za razvoj, članstvo u EU ne smije imati alternativu

Preporučeno

“Ne postoji zamjena za članstvo u EU. Zato se moramo fokusirati na to. EU je jedan od naših najjačih partnera u svijetu…”

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je u petak da ideja slobodne i mirne Evrope nije potpuna bez Zapadnog Balkana i poručio da Washington podržava pokretanje međuvladinih konferencija Evropske unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Nama je potreban cijeli Zapadni Balkan u Evropskoj uniji. Ideja koju smo počeli 1989. godine da stvaramo Evropu kao cjelinu, slobodnu i mirnu, još nije završena i na tome još trebamo raditi”, rekao je on za Glas Amerike (VoA) na makedonskom jeziku, nakon strateškog dijaloga SAD-a i Sjeverne Makedonije u Washingtonu, prenosi Tanjug.

Upravo se čita:  Sutra iznad prosječno toplo vrijeme, za vikend totalni obrt: Pogledajte detaljnu vremensku prognozu

Dodao je da SAD snažno podržava kretanje Sjeverne Makedonije ka članstvu u EU i izrazio nadu da će Sjeverna Makedonija i Bugarska, “koje su dobri saveznici i cijenjene članice NATO-a”, uspjeti pronaći način da to riješe kompromisom, dijalogom i dobrom voljom za pregovore.

Escobar je naveo da Washington podržava “Otvoreni Balkan”, Berlinski proces, Zajedničko regionalno tržište i CEFTA, kao i sve druge inicijative koje zbližavaju regiju, ali je napomenuo da one ne mogu biti zamjena za EU.

Upravo se čita:  Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Kazao je da ne postoji zamjena za članstvo u EU i istakao da je Unija jedan od najjačih partnera SAD-a u svijetu.

“Ne postoji zamjena za članstvo u EU. Zato se moramo fokusirati na to. EU je jedan od naših najjačih partnera u svijetu. Sjeverna Makedonija je, također, važan partner. Dakle, želimo vidjeti ovo dvoje spojeno”, rekao je Escobar.

Upravo se čita:  “Malo alarmantno zvuči”: Nikšić o mogućem poskupljenju struje i redukcijama

Izrazio je uvjerenje da Zapadni Balkan ima ogroman ekonomski potencijal.

“Zapadni Balkan je najbrže rastući dio Evrope. Ima potencijal da bude regionalni lider u oblasti obnovljivih izvora energije, transporta i skoro sve ostalo što dolazi iz regije može biti lider, tako da sve što ih okuplja snažno podržavamo”, kazao je Escobar.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo