Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Escobar: Balkan ima potencijal za razvoj, članstvo u EU ne smije imati alternativu

Nemojte propustiti

“Ne postoji zamjena za članstvo u EU. Zato se moramo fokusirati na to. EU je jedan od naših najjačih partnera u svijetu…”

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je u petak da ideja slobodne i mirne Evrope nije potpuna bez Zapadnog Balkana i poručio da Washington podržava pokretanje međuvladinih konferencija Evropske unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Nama je potreban cijeli Zapadni Balkan u Evropskoj uniji. Ideja koju smo počeli 1989. godine da stvaramo Evropu kao cjelinu, slobodnu i mirnu, još nije završena i na tome još trebamo raditi”, rekao je on za Glas Amerike (VoA) na makedonskom jeziku, nakon strateškog dijaloga SAD-a i Sjeverne Makedonije u Washingtonu, prenosi Tanjug.

Dodao je da SAD snažno podržava kretanje Sjeverne Makedonije ka članstvu u EU i izrazio nadu da će Sjeverna Makedonija i Bugarska, “koje su dobri saveznici i cijenjene članice NATO-a”, uspjeti pronaći način da to riješe kompromisom, dijalogom i dobrom voljom za pregovore.

Escobar je naveo da Washington podržava “Otvoreni Balkan”, Berlinski proces, Zajedničko regionalno tržište i CEFTA, kao i sve druge inicijative koje zbližavaju regiju, ali je napomenuo da one ne mogu biti zamjena za EU.

Kazao je da ne postoji zamjena za članstvo u EU i istakao da je Unija jedan od najjačih partnera SAD-a u svijetu.

“Ne postoji zamjena za članstvo u EU. Zato se moramo fokusirati na to. EU je jedan od naših najjačih partnera u svijetu. Sjeverna Makedonija je, također, važan partner. Dakle, želimo vidjeti ovo dvoje spojeno”, rekao je Escobar.

Izrazio je uvjerenje da Zapadni Balkan ima ogroman ekonomski potencijal.

“Zapadni Balkan je najbrže rastući dio Evrope. Ima potencijal da bude regionalni lider u oblasti obnovljivih izvora energije, transporta i skoro sve ostalo što dolazi iz regije može biti lider, tako da sve što ih okuplja snažno podržavamo”, kazao je Escobar.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo