Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Eskobar u Kongresu SAD: Dodik je remetilački faktor spriječiti ga da nanese dodatnu štetu!

Nemojte propustiti

On je pojasnio šta se treba uraditi kako bi se stabilizovala situacija u Bosni i Hercegovini.

Gabriel Escobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a odgovarao je na pitanja odbornika koji su bili posebno zainteresovani za situaciju u Bosni i Hercegovini.

Jedna od odbornica kazala je za člana državnog Predsjedništva i lidera SNDS-a Milorada Dodika kako je “remetilački faktor” i da joj je bilo drago kada su mu uvedene sankcije.

“Milorad Dodik je akter sa kojim je teško raditi, ali nije jedini. Naše aktivnosti su usmjerene prema njemu, a ne prema Srbima i RS”, rekao je Gabriel Escobar tokom svjedočenja o situaciji u regionu u Senatu SAD.

Upravo se čita:  Abdulah Skaka predat u nadležnost Tužilaštva KS

Pitala je Escobara šta Sjedinjene Države mogu još uraditi u BiH, prenosi N1.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan istakao je iako je Dodik akter sa kojim je “teško raditi”, nije jedini koji pravi probleme.

“Naše aktivnosti su usmjerene prema njemu, a ne prema Srbima ili Republici Srpskoj. Osnovni problem u BiH nije etnonacionalizam nego korupcija. To je najkorumpiranija država na Balkanu i treća u Evropi, i to je najveći razlog za odlazak mladih, te najveća prepreka za euroatlantske integracije”, poručio je Gabriel Escobar.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili prognozu do srijede te upozorenje: "Zbog padavina moguća pojava bujica!"

On je u Kongresu pojasnio šta se treba uraditi kako bi se stabilizovala situacija u Bosni i Hercegovini.

“Rješenjem izborne reforme popraviti odnose između Bošnjaka i Hrvata i nastaviti dijalog kako bi se Srbi vratili u državne institucije. Također, spriječiti Dodika da nanese dodatnu štetnu institucijama”, zaključio je Escobar tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a.

Na kraju govorio je i o visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, Christianu Schmidtu.

“Snažno podržavamo visokog predstavnika i njegovu ulogu medijatora. Razumijem zabrinutost onih koji bi željeli vidjeti nametnuta rješenja, ali nametnuta rješenja nisu demokratski odgovor na demokratske izazove. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da budemo u partnerstvu sa evropski orijentisanim, demokratski fokusiranim političkim strankama i liderima kako bi mogli sami da riješe probleme svoje zemlje”, kazao je Escobar te dodao:

Upravo se čita:  Užas u Sarajevu: Autom udario dvije djevojke, jedna poginula

“To ne znači da ne podržavamo bonske ovlasti visokog predstavnika. Ali mi mislimo da je to posljednje sredstvo, nuklearno sredstvo i ono koje bi onda ostavilo odgovornost međunarodnoj zajednici da to implementira. Smatramo da su politički sistem i politički lideri, većina političkih lidera u Bosni i Hercegovini, dovoljno zreli i demokratski fokusirani da mogu rješavati svoje nesuglasice kroz vlastite procese. I tako bi trebalo da bude”.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo