Utorak, 17 svibnja, 2022

EU ambasadori uputili demarš Vjekoslavu Bevandi: Traži se stav BiH o sankcijama Rusiji i Bjelorusiji

Nemojte propustiti

Na pitanja predstavnika EU u vezi s finansiranjem općih izbora ove godine, ministar Bevanda je odgovorio da su zakonske procedure jasne te da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne ulazi u fazu politikanstva i obavit će svoje dužnosti kada se ispune potrebni uvjeti, a jedan od glavnih je usvajanje proračuna za ovu godinu.

Specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler uz prisustvo predstavnika osam ambasada država Evropske unije uručio je danas zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi demarš, odnosno stav EU u vezi glasanja o rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

S obzirom na to da je ministar Bevanda guverner BiH u EBRD-u, ambasadaori EU su istakli da 01.4.2022. godine istječe rok za glasanje o dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju.

Kako je istaknuto tokom sastanka rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

Tokom razgovora o ovim temama ministar Bevanda je upoznao sudionike da ga je za guvernera u EBRD-u imenovalo Vijeće ministara BiH te je ove rezolucije uputio na današnju sjednicu Vijeća uz prijedlog da se usvoji zaključak kojim se one podržavaju.

Ministar Bevanda naglasio je da je saradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji finansira milionske projekte na području cijele BiH te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadati u EBRD-u.

Na sastanku se govorilo o procedurama usvajanja proračuna za ovu godinu s obzirom na to da Fiskalno vijeće BiH još nije usvojilo Globalni fiskalni okvir koji bi dao parametre za kreiranje ovogodišnjeg proračuna u Ministarstvu finansija i trezora BiH odakle su više puta upućene urgencije za usvajanje ovog dokumenta što je prvi korak ka usvajanju proračuna.

Na pitanja predstavnika EU u vezi s finansiranjem općih izbora ove godine, ministar Bevanda je odgovorio da su zakonske procedure jasne te da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne ulazi u fazu politikanstva i obavit će svoje dužnosti kada se ispune potrebni uvjeti, a jedan od glavnih je usvajanje proračuna za ovu godinu.

Sastanku su, osim specijalnog predstavnika EU za BiH Sattlera, prisustvovali: ambasador Republike Italije Marco Di Ruzza, ambasador Republike Poljske Jarosław Lindenberg, ambasadorica Kraljevine Španije Maria Teresa Lizaranzu, ambasador Republike Hrvatske Ivan Sabolić, te ekonomski konsultant u ambasadi Češke Ondrej Picka, zamjenica ambasadorice Republike Njemačke Petra Sabine Kochendörfer, zamjenica ambasadorice Nizozozemske Mina Noor i zamjenik šefa misije, prvi sekretar u Švedskom ambasadi u BiH John Skoglund.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dom naroda PSBiH sutra o sprečavanju sukoba interesa, PDV-u, akcizama

Predloženi zakon predstavlja jedan od 14 prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa za BiH, a njegovim usvajanjem vrši se i...

Možda vas zanima i ovo