Petak, 14 svibnja, 2021

EU i Vijeće Evrope nastavljaju da podržavaju reforme na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

Nemojte propustiti

Evropska unija i Vijeće Evrope će nastaviti da podržavaju reforme iz oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionu Zapadnog Balkana i Turske. Nastavak zajedničkog programa Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku najavljen je tokom regionalne konferencije koja se održava danas u Skoplju.

Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, pozdravio je nastavak programa koji je pokazao konkretne rezultate tokom prve faze primjene. Sjeverna Makedonija je sjajan primjer u regionu – pokazali smo snažnu političku volju da sprovedemo neophodne reforme u sve četiri oblasti obuhvaćene ovim programom i one nam donose evropski način života. U tom smislu je sprovođenje programa Horizontal facility važna podrška. Vladavina prava, suzbijanje korupcije, sprječavanje diskriminacije te sloboda izražavanja i sloboda medija ključna su područja koja treba reformisati, rekao je ministar Dimitrov.

Za Verenu Tejlor, direktorku Kancelarije Generalnog direktorata za programe Vijeća Evrope, glavna poruka konferencije, koja je okupila više od 200 predstavnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske, jeste da su Zapadni Balkan i Turska važni za Evropu. Vi ste nam važni, zato kombinujemo naše najbolje alate da bismo vam pomogli u procesima reformi, rekla je u uvodnoj riječi. U nastavku je naglasila važnost učešća predstavnika civilnog društva sa kojima Vijeće Evrope uspješno sarađuje.

Horizontalni instrument bavi se ključnim pitanjima koja doprinose poštovanju osnovnih prava, rekao je Kolin Volf, šef Jedinice Evropske komisije za regionalnu saradnju i programe Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju. Ljudi moraju znati da su njihova prava zaštićena i važno je zadržati mlade ljude u regionu; oni moraju znati da mogu ostvariti svoje nade i snove u svojim zemljama, dodao je. Zajedno možemo stvoriti Evropu koja se fokusira na naše vrijednosti, štiti ih i čuva, zaključio je Volf.
Druga faza ovog programa, vrijedna 41 milion eura, trajaće do 2022. godine i obuhvatiće šire teme, uključujući, po prvi put, temu slobode izražavanja i slobode medija.

Nova faza programa će se inače fokusirati na četiri tematska područja: sprovođenje pravde, suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, sprječavanje diskriminacije i zaštitu prava za pripadnice i pripadnike osjetljivih grupa, kao i slobodu izražavanja i slobodu medija.

Nastavak programa se temelji na rezultatima njegove prve faze, koja je sprovedena od 2016. do 2019. godine. U tom periodu kroz Horizontal Facility su zabilježeni značajni rezultati, kao što su gradnja tolerantnijih školskih okruženja, efikasniji zakoni za suzbijanje korupcije, mjere za povećanje efikasnosti pravosudnih sistema i pružanje jednakih mogućnosti za pripadnike i pripadnice osjetljivih grupa. Pored toga, inicijativa je poboljšala zatvorske sisteme i prava osuđenika.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vojna vježba “Brzi odgovor 21”: Promjena plana, američki vojnici ipak danas ne stižu u Sarajevo, sve je pomjereno zbog operativnih razloga

Ceremonija dočeka dolaska većine američkih vojnika za vježbu "Brzi odgovor 21" je iz operativnih razloga pomjerena za subotu ujutro. Bilateralna...

Možda vas zanima i ovo