Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

EU izdvaja nove milione za Zapadni Balkan: Ovaj put će profitirati Oružane snage Bosne i Hercegovine

Nemojte propustiti

Od tog novca finansiraće se sredstva za mobilnost, komponente za terenske bolnice, laboratorijska oprema i zalihe, i IT i komunikaciona oprema.

Vijeće Europske unije donijelo je odluku o izdvajanju šest miliona eura za nabavku opreme i materijala za saniteske jedinice oružanih snaga Srbije, Albanije, Crne Gore, BiH i Sjeverene Makedonije, okupljenih u regionalnoj inicijativi Balkanska medicinska radna grupa.

Novac će biti osiguran iz Europskog fonda za mir.

Iz Vijeća EU kažu da je cilj ove pomoći jačanje vojnomedicinskih kapaciteta u regionu, povećanje sposobnosti za pomoć civilima, ali i doprinos regionalnoj saradnji i koheziji.

Od tog novca finansiraće se sredstva za mobilnost, komponente za terenske bolnice, laboratorijska oprema i zalihe, i IT i komunikaciona oprema.

Inače, Balkanska medicinska radna grupa okuplja šest zemalja, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Sloveniju sa ciljem da se osigura brz i efikasan regionalni odgovor na prirodne katastrofe i krizne situacije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Lion: Ministar Mitrović odbio potpisati zaključke jer se u prvom pasusu spominje agresija Rusije na Ukrajinu

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravi 28. i 29. juna 2022. godine, u zvaničnoj posjeti...

Možda vas zanima i ovo