Subota, 9 prosinca, 2023

EU izdvaja nove milione za Zapadni Balkan: Ovaj put će profitirati Oružane snage Bosne i Hercegovine

Preporučeno

Od tog novca finansiraće se sredstva za mobilnost, komponente za terenske bolnice, laboratorijska oprema i zalihe, i IT i komunikaciona oprema.

Vijeće Europske unije donijelo je odluku o izdvajanju šest miliona eura za nabavku opreme i materijala za saniteske jedinice oružanih snaga Srbije, Albanije, Crne Gore, BiH i Sjeverene Makedonije, okupljenih u regionalnoj inicijativi Balkanska medicinska radna grupa.

Upravo se čita:  Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog toga što su predstavnici BiH glasali za suspenziju Rusije u Vijeću Evrope

Novac će biti osiguran iz Europskog fonda za mir.

Iz Vijeća EU kažu da je cilj ove pomoći jačanje vojnomedicinskih kapaciteta u regionu, povećanje sposobnosti za pomoć civilima, ali i doprinos regionalnoj saradnji i koheziji.

Od tog novca finansiraće se sredstva za mobilnost, komponente za terenske bolnice, laboratorijska oprema i zalihe, i IT i komunikaciona oprema.

Upravo se čita:  Koliko dijaspora šalje novca u BiH: "Transfuzija bez koje bi život bio puno teži"

Inače, Balkanska medicinska radna grupa okuplja šest zemalja, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Sloveniju sa ciljem da se osigura brz i efikasan regionalni odgovor na prirodne katastrofe i krizne situacije.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo