Petak, 22 listopada, 2021

EU nudi Ukrajini smanjenje carnskih tarifa za 500 miliona eura godišnje

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Evropska komisija je u utorak predložila Ukrajini velika smanjenja carinskih tarifa u vrijednosti procijenjenoj na 500 miliona eura godišnje, u okviru plana pomoći najavljenog prošle sedmice.

– Odlučili smo da ponudimo niz jednostranih trgovinskih mjera – izjavio je predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i precizirao da to predstavlja “ekonomsku dobit od 500 miliona eura godišnje”.

On je podsjetio da je komisija prezentirala prošle sedmice plan pomoći Ukrajini u vrijednosti od 11 milijardi eura u formi kredita, donacija i trgovinskih pogodnosti.

Šefovi država i vlada su odlučili u četvrtak na vanrednom samitu posvećenom ukrajinskoj krizi da potpišu politički dio sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom, prije izbora predviđenih za 25. maj.

Odlučili su također da u korist Kijeva smanje carinske tarife predviđene sporazumom o slobodnoj trgovini povezanim sa sporazumom o pridruživanju, za koji se EU nada da će biti poptpisan krajem godine.

Ovu jednostranu mjeru treba još da odobre države članice i evropski parlament. Barroso je izrazio želju da to bude učinjeno do juna. Mjera će biti privremena i primjenjivat će se do 1. novembra 2014.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo