Nedjelja, 3 prosinca, 2023

EU parlament za nekoliko dana usvaja tekst izvještaja o BiH: Izražen oprez prema Otvorenom Balkanu, pozivaju na Berlinski proces

Preporučeno

Uvjereni su da bi se Otvoreni Balkan trebao temeljiti na pravilima Europske unije i doprinijeti procesu europskih integracija.

Članovi Europskog parlamenta danas su raspravljali o ruskoj invaziji na Ukrajinu, te situaciji na Zapadnom Balkanu. Tom prilikom, oni su se dotakli i inicijative Otvoreni Balkan.

Govoreći o toj inicijativi izrazili su oprez, te su naveli kako se radi o inicijativi koja ne obuhvata svih šest zemalja regiona.

Upravo se čita:  Drugi pokušaj: Stranke trojke i HDZ BiH danas se sastaju u Parlamentu BiH

Također, uvjereni su da bi se Otvoreni Balkan trebao temeljiti na pravilima Europske unije i doprinijeti procesu europskih integracija.

– Pozivamo bh. vlasti da povećaju napore u uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta (dio Berlinskog procesa) za produbljivanje integracija širom Zapadnog Balkana, uspostavu i garantovanje slobodnog kretanja osoba, roba, usluga i kapitala u regiji kao odskočne daske na putu pristupanja EU, istaknuto je u tekstu izvještaja o BiH koji će Europski parlament usvojiti 14. juna.

Upravo se čita:  Krišto u Dubaiju: „Samo zajedno, kao globalna zajednica, možemo ostvariti značajne promjene i sačuvati naš planet za generacije koje dolaze“

Ističu kako svi programi ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu trebaju biti prihvatljivi za sve zemlje, uključujući saradnju na ravnopravnoj osnovi.

Problem se javlja i u različitim stavovima Srbije i Europske unije, s obzirom da EU želi da i Kosovo bude dio objednjivanja zajedničkog tržišta, dok naše istočne komšije ne žele ovu zemlju u Otvorenom Balkanu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo