Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

EU parlament za nekoliko dana usvaja tekst izvještaja o BiH: Izražen oprez prema Otvorenom Balkanu, pozivaju na Berlinski proces

Nemojte propustiti

Uvjereni su da bi se Otvoreni Balkan trebao temeljiti na pravilima Europske unije i doprinijeti procesu europskih integracija.

Članovi Europskog parlamenta danas su raspravljali o ruskoj invaziji na Ukrajinu, te situaciji na Zapadnom Balkanu. Tom prilikom, oni su se dotakli i inicijative Otvoreni Balkan.

Govoreći o toj inicijativi izrazili su oprez, te su naveli kako se radi o inicijativi koja ne obuhvata svih šest zemalja regiona.

Također, uvjereni su da bi se Otvoreni Balkan trebao temeljiti na pravilima Europske unije i doprinijeti procesu europskih integracija.

– Pozivamo bh. vlasti da povećaju napore u uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta (dio Berlinskog procesa) za produbljivanje integracija širom Zapadnog Balkana, uspostavu i garantovanje slobodnog kretanja osoba, roba, usluga i kapitala u regiji kao odskočne daske na putu pristupanja EU, istaknuto je u tekstu izvještaja o BiH koji će Europski parlament usvojiti 14. juna.

Ističu kako svi programi ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu trebaju biti prihvatljivi za sve zemlje, uključujući saradnju na ravnopravnoj osnovi.

Problem se javlja i u različitim stavovima Srbije i Europske unije, s obzirom da EU želi da i Kosovo bude dio objednjivanja zajedničkog tržišta, dok naše istočne komšije ne žele ovu zemlju u Otvorenom Balkanu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Institucije Bosne i Hercegovine ne vide značaj dijaspore, pozivaju ih samo da glasaju na izborima

Institucije zbog kojih su građani i otišli iz zemlje, kažu iz Svjetskog saveza dijaspore, i dalje ne olakšavaju,...

Možda vas zanima i ovo