Srijeda, 31 svibnja, 2023

EU parlamentarac pitao Dodika: Vi ste u Banjoj Luci držali govor koji je predviđao izlazak RS-a iz BiH za šest mjeseci. Pitam vas, držite li se i dalje tog plana?

Nemojte propustiti

Pitao ga je i za susret s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Antaliji.

Michael Gahler, član Evropskog parlamenta i njemački diplomata postavio je danas u Briselu pitanja članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, kao i predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću, bazirajući se na probleme koje njihove politike izazivaju u BiH.

Gahler je postavio pitanje Dodiku o njegovom odnosu s Lavrovom, ali i politike vlasti u RS-u.

“Slučajno sam bio 10. decembra u Sarajevu, a vi s te u Banjoj Luci držali govor koji je predviđao izlazak RS-a iz Bosne i Hercegovine za šest mjeseci. Pitam vas, držite li se i dalje tog plana? Mislite li da će EU i SAD dozvoliti to? Da li će razmisliti o sankcijama protiv vas?”, rekao je Gahler.

Upravo se čita:  Panika u RS-u zbog prelijetanja američkih borbenih aviona: Milorad Dodik kaže da je to zastrašivanje i pritisak

Pitao ga je i za susret s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Antaliji.

“O čemu ste razgovarali s Lavrovom, je li vam nešto obećao? Hoćete li biti priznati kao oblast Banja Luka, kao Donjeck ili Lugansk?”, upitao je Gahler, te se obratio i Čoviću.

“Gospodine Čović, hvala vam što ste u ime BiH osudili napad na Ukrajinu, ali šta očekujete za Hrvate u BiH kada ste tako tijesno povezani s Dodikom, koji je dalje povezan s Putinom. Kada vidim kako žive Hrvati u RS i koliko ih se malo vratilo, pa to mora biti razlog za distanciranje”, ističe Gahler, te dodaje:

Upravo se čita:  Sanja Vulić traži obezbjeđenje za zastupnike iz RS-a nakon što je prijavila Zvizdića da im prijeti

– Ovdje u Parlamentu frustrirani smo svi oko vašeg pitanja, oko toga da već dugi niz godina u BiH provodite i uzrokujete određenu blokadu kako biste ostali na mjestima na kojima jeste i vjerovatno vam je svejedno hoće li biti izbora. Građani imaju pravo biranja, a ne političari. Meni je stalo da pronađete određeno rješenje. Ali to rješenje mora biti takvo da ujedinjujete ljude, a ne da ih ono i dalje dijeli.

Pročitajte još

Izdvajamo

AccuWeather objavio detaljnu prognozu za ljeto: Nema dobrih vijesti za BiH i Balkan

"Padavine bi trebalo da budu blizu historijskog prosjeka za veći dio ovog regiona, što će biti dobra vijest za...

Možda vas zanima i ovo