Subota, 21 svibnja, 2022

EU parlamentarci u Sarajevu: Budno pratimo događaje u BiH, institucije moraju raditi

Nemojte propustiti

Nakon sastanka poslanika Predstavničkog doma PSBiH sa poslanicima u parlamentu Evropske unije obratili su se poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, poslanici u Evropskom parlamentu Andreas Schieder, Dietmar Koster i Thijs Reuten.

Razgovarali su o izborima za oktobar 2022. koje je CIK raspisao, o kandidatskom statusu BiH u EU, kao i potrebi da Milorad Dodik omogući nastavak rada državnih organa ali i ruskom utjecaju na Dodika.

“Ovo jeste poseban dan i nije slučajno da smo odabrali ovaj poseban dan za EU i BiH da razgovaramo o prevazilaženju problema s kojima se suočavamo. Vrlo je važno da riječi prate djela, nužno je da podržavamo kandidatski status BiH za članstvo u EU. Želje i ambicije moraju biti popraćene djelima i da se promovišu evropske vrijednosti. Nacionalizam omogućava podjele koje želimo prevazići. Članovi EU parlamenta pružaju podršku svim građanima BiH za ulazak u EU”, rekao je Andreas Schieder.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović uvjetovao je ulazak Finske u NATO odnosno da će staviti veto ako se ne promijeni Izborni zakon u BiH, a Schieder je rekao da je to složeno pitanje i rečenica koja je rečena nikome ne pomaže, ni BiH ni EU partnerima koji su suočeni sa sigurnosnim prijetnjama.

Saša Magazinović, zastupnik SDP BiH je na pitanje zašto nije bilo stranaka iz RS i HDZ rekao: “Neke od stranaka su bile pozvane, neke su se odazvali. Bili su predstavnici SDA, SBB, DF-a, Naše stranke. Većina drugih su bili obaviješteni i imaju razloge što nisu došli, HDZ nije bio pozvan.”

Dietmar Koester je kazao da su tu da daju podršku BiH.

“Ovo je jedna vrlo opasna situacija u vrijeme agresije Rusije na Ukrajinu i uz tako nestabilnu BiH. Cilj agresije je da se destabilizuje EU i da se izvrši utjecaj na BiH. Neke smo sankcije uveli gopodinu Dodiku i sada mora da se osigura rad državnih institucija. Tu može pomoći i predsjednik Srbije Vučić. Moramo učiniti napore, svjesni smo opasnosti i budno pratimo događaje. Razgovaraćemo o ovome u EU parlamentu.”

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vijeće ministara nije usvojio odluku o finansiranju izbora, HDZ bio protiv

Vijeće ministara BiH na danas održanoj telefonskoj sjednici nije usvojio odluku o finansiranju predstojećih izbora, jer su ministri iz...

Možda vas zanima i ovo