Utorak, 15 lipnja, 2021

EU podržava sve inicijative koje imaju za cilj unaprijeđenje poslovnog okruženja

Nemojte propustiti

Andy McGuffie
Andy McGuffie

Evropska unija podržava sve inicijative i napore koje za cilj imaju unapređenje poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini, izjavio je u razgovoru za Fenu glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie.

Tržišna ekonomija

Povod za razgovor bila je trenutna situacija u BiH u pogledu zakonodavstva vezano za strana ulaganja, odnosno da li ono potiče ili odvraća strana ulaganja. U tom kontekstu je nedavno Vlada Federacije BiH utvrdila set novih zakona, o čemu se već pozitivno očitovao i otpravnik poslova Ambasade SAD-a Nicholas Hill.

McGuffie podsjeća da ekonomski dio Kopenhaških kriterija definira dva glavna cilja za potencijalne zemlje članice, a to je da zemlja ima djelotvornu tržišnu ekonomiju i da domaći proizvođači imaju sposobnost da se nose s konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar Unije. Imajući to u vidu, u Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine za 2013. godinu zaključeno je da je samo ograničeni napredak viđen na polju ekonomskog razvoja.

– Dodatno, zaključeno je da su neučinkovit pravni i pravosudni sustav, ograničen pristup finansijama i politička nestabilnost među najproblematičnijim faktorima za poslovanje u BiH. Ti uvjeti se odnose i na strane i na domaće investitore – kazao je McGuffie.

Konkretnije, privatni sektor mora podržati zdravo poslovno okruženje, prije svega poboljšanjem izvršenja ugovora i uspostavljanjem jedinstvenog ekonomskog prostora u zemlji, zatim pravilno funkcioniranje tržišta rada i dalje je hendikepirano rigidnom strukturom i slabim obrazovnim sistemom i sistemom obučavanja.

Državni monopol

Ograničeni napredak je postignut u liberalizaciji mrežnih industrija (energija, telekomunikacije, transport i vodosnabdijevanje), dok je državna pomoć i dalje na visokom nivou, a država i dalje utiče na ekonomiju putem monopola u državnom vlasništvu.

– Djelovanje tržišnih mehanizama i dalje je zakočeno velikim vladinim sektorom, koji karakterizira niska učinkovitost potrošnje i značajno uplitanje u ekonomiju – ocijenio je McGuffie.

Dok je sistem registracije preduzeća donekle pojednostavljen u proteklih godinu dana, značajne administrativne prepreke za razvoj privatnog sektora su i dalje prisutne. Te prepreke uključuju složeni sistem oporezivanja, određene parafiskalne obaveze koje tvrtke moraju platiti, složenost i sporost javne uprave.

– BiH i dalje zaostaje u odnosu na zemlje u regionu, kada je riječ o međunarodnim standardima konkurentnosti i ekonomskog razvoja. Upravo stoga, EU podržava sve inicijative i napore koje za cilj imaju unapređenje poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Potrebne su investicije, i strane i domaće. BiH mora da oslobodi investicioni prostor za privatna preduzeća, što podrazumijeva smanjenje javnog sektora; mora da ima formirane i funkcionalne regulatore koji imaju neophodnu nezavisnost i zadovoljavaju operativne uvjete. Istovremeno, iskustavo pokazuje da napredak na polju integracija u EU pomaže u privlačenju stranih investicija. Sveukupno gledajući, smatramo da se kreatori politika u BiH trebaju fokusirati na dosljedne i konzistentne ekonomske i socijalne reforme, promoviranje ekonomskog rasta i razvoja i pozitivnu klimu za poslovanje, kao i na veću dobrobit građana – kazao je McGuffie.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo