Utorak, 30 svibnja, 2023

EU pritišće RS, upitno finansiranje projekata u ovom entitetu

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Na sastanku je predstavnica Njemačke jasno tražila da se iz projekata izuzme pomoć za RS zbog političke situacije i političkih blokada.

Evropska unija neće finansirati rješavanje problema vodosnabdijevanja u općinama i gradovima entiteta Rs – Doboj, Istočno Sarajevo, Laktaši, Prnjavor, Zvornik i Trebinje, saznaje Politicki.ba.

Manjem bh. entitetu EU je ranije uskratila finansiranje radova na koridoru 5c, u dijelu koji prolazi kroz ovaj dio BiH, te projekat revitalizacije željezničkih pruga. Vrijednost tih projekata iznosila je oko 600 miliona eura.

Upravo se čita:  BIHAMK izdao upozorenje za vozače: Odroni na putu

Sankcije su odgovor na politiku blokada i secesije koju provode stranke iz entiteta Rs, predvođene Miloradom Dodikom.

Odluka da se ne finansiraju projekti vodosnabdijevanja inicirana je danas u Rimu, tokom sastanka Operativnog odbora Investicionog foruma zapadnog Balkana (WBIF).

Na sastanku se raspravljalo o aplikacijama za projekte iz cijelog regiona uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku je predstavnica Njemačke jasno tražila da se iz projekata izuzme pomoć za Rs zbog političke situacije i političkih blokada.

Upravo se čita:  Udruženje oboljelih od melanoma inicirat će zabranu solarija u FBiH

Isti zahtjev je imala i Holandija, Španija, Švedska, Češka, te Austrija.

Francuski predstavnik je podržao stav Njemačke ali je u svojoj formulacije nije spomenuo Rs već “one koji ruše Dejtonski sporazum”.

Evropska komisija je navela da će nastaviti nadzirati političku situaciju i pokušati pronaći rješenje kroz dijalog ali, za sada, financiranje rastućeg broja projekata za RS je na ledu.

Upravo se čita:  Loše vijesti za građane: Rastu kamate u BiH

WBIF je investicijski okvir koji sadrži skoro 30 milijardi eura vrijedan fond ekonomske pomoći i izuzetno povoljnih kredita za šest država zapadnog Balkana.

U Rimu su, kako saznaje ovaj portal, podržani projekti koje su podnijele općine i gradovi iz entiteta F BiH – uključujući i infrastrukturne projekte u Gračanici, Tešnju, Širokom Brijegu….

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo