Četvrtak, 21 listopada, 2021

EU promijenila pristup: Umjesto sankcija, novčana pomoć BiH

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Novi pristup EU prema BiH polako se počinje ogledati u djelima. Evropska komisija najavila je u vrlo kratkom roku konkretne ekonomske mjere iz sredstava pretpristupnih fondova. EU sve rjeđe pominje sankcije, a sve češće konkretnu pomoć našoj državi.

Donedavno je EU prema BiH sve češće posezala za sankcijama. Najočitiji primjeri su suspenzija skoro polovine projekata koji su se trebali finansirati iz IPA fondova. No, taj pristup se mijenja. Christian Danielsson, generalni direktor Direkcije za proširenje, najavio je skoru preraspodjelu više od 14 miliona eura za unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja i stvaranje novih radnih mjesta.

Zvanični Brisel će BiH pomoći da pripremi nacionalni program ekonomskih reformi, a što bi omogućilo bolju koordinaciju na polju ekonomske i fiskalne politike i stvorilo bolji ambijent za poslovanje. U tom kontekstu treba posmatrati i činjenicu da su i Ministri vanjskih poslova EU na zadnjem sastanku trebali, no zbog situacije u Ukrajini nisu, raspravljali o BiH.

To će učiniti na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u aprilu. Tada bi ministri trebali donijeti i konkretne zaključke.

I prva najava pomoći od 14 miliona eura nije toliko značajna u smislu novčanog iznosa, ali nosi mnogo veću simboličnu poruku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo