Petak, 22 siječnja, 2021

EU puca sebi u nogu politikom prema Zapadnom Balkanu

Autor:DW/NAP

Nemojte propustiti

Nezavisni intelektualci podržali Komšića: Put u EU vodi preko odbacivanja tzv. konstitutivnosti

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa...

Članica CIK-a koju je Milorad Dodik vrijeđao zbog braka s Bošnjakom: “Neću pružati alibi aposlutno nikome ko je prekršio odredbe Izbornog zakona”

Na samoj sjednici CIK-a, nekoliko sati prije Dodikovog ispada, Bjelica-Prutina je znala šta je očekuje pa je odlučila i...

Sud BiH: Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora za ratne zločine!

Optužnica optuženog Sakiba Mahmuljina tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika...

Preminula glumica Mira Furlan

Poznata glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini. Vijest o smrti glumice objavljena je na njenom zvaničnom sajtu....

Ako Evropska unija (EU) ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, onda će druge sile, koje ne dijele demokratske vrijednosti EU, uletjeti u taj vakuum, izjavio je državni sekretar za Evropu u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth, prenosi danas Deutsche Welle.

Roth je izrazio razočarenje što nije bilo napretka u integraciji država Zapadnog Balkana tokom predsjedavanja Njemačke Evropskom unijom u posljednjih šest mjeseci.

“Hitno su nam potrebni pozitivni signali za Zapadni Balkan. Na kocki je ništa manje od naše vjerodostojnosti”, rekao je Roth za list Handelsblat.

Roth se nada da će tokom portugalskog predsjedavanja doći do napretka.

“Moramo to da poguramo. Jer mir, regionalno pomirenje i demokratija na Zapadnom Balkanu jesu od centralnog strateškog značaja za cijelu Evropu, posebno za neposredno susjedstvo”, ocijenio je njemački zvaničnik.

Handelsblat piše da je Njemačka na ovom polju doživjela “težak udarac” tokom predsedavanja EU.

“Nakon što je Bugarska najprije iz unutrašnjih razloga blokirala početak pristupnih pregovora sa susjednom Sjevernom Makedonijom, naposljetku su Češka i Slovačka blokirale jedan važan tekst o naprecima planiranog proširenja EU u jugoistočnoj Evropi”, naveo je list.

Handelsblat dodaje da se sile poput Rusije, Kine i Turske interesuju za region.

“U Briselu i Berlinu postoji bojazan da bi politički i ekonomski interesi sila izvan EU mogli još da uspore ionako dug put do više vladavine prava, demokratije i prekogranične saradnje”, naveo je Handelsblat.

“Ako EU ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, onda će druge sile, koje ne dijele demokratske vrijednosti EU, iz geostrateških razloga uletjeti u taj vakuum… Pucamo sebi u koljeno”, istakao je Roth.

On smatra da se oklijevanje EU tumači kao slabost u svijetu u kojem autoritarnost dobija na snazi, a demokratija dolazi pod sve veći pritisak.

Njemački političar povezuje pitanja vladavine prava i borbe protiv korupcije sa odseljavanjem iz balkanskih zemalja.

Prema njegovim riječima, mlađe generacije što odlaze, napuštaju domovinu jer ne vide perspektivu. “To je tragedija za balkanske zemlje”, rekao je Roth.

Podsjeća da je EU pomogla Srbiji i susjednim zemljama sa 3,3 milijarde eura u borbi protiv pandemije, da se planira paket investicija od devet milijardi eura, i da će EU pokazati solidarnost i kada su u pitanju vakcine. Pa ipak, dodao je Roth, EU mora više da uradi kako bi ta podrška bila primjećena.

“EU mora više da bude prisutna u emotivnom poimanju ljudi. Ne zato da bismo sebe tapšali po ramenima. Naposljetku, radi se o proboju Evrope u sistemskoj konkurenciji sa autoritarnim silama koje će se inače usidriti usred Evrope”, dodao je Roth.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Podrška članova CIK-a Vanji Bjelici-Prutina: “Ovo se mora zaustaviti, Dodikove izjave su monstruozne, ima posla i za Tužilaštvo BiH”

Irena Hadžiabdić je, također, rekla da je Dodikov istup bio monstruozan te da ima elemenata krivičnog djela. Na današnjoj sjednici...

Možda vas zanima i ovo