Utorak, 18 svibnja, 2021

EU suspendovala pet miliona eura pomoći BiH

Nemojte propustiti

Usljed neuspjeha vlasti BiH da okonča pripreme u sklopu dva projekta u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, Evropska unija je prisiljena da suspenduje pet miliona eura izdvojenih za ove namjene, saopćeno je Delegacije Evropske unije (EU) u BiH.

euKako se navodi u saopćenju, cilj dva pomenuta projekta je obezbijediti bespovratna sredstava poljoprivrednicima u BiH za izgradnju kapaciteta pri realizaciju fondova EU za ruralni razvoj (IPARD – Instrument za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju), te izradu strateškog plana za ruralni razvoj za cijelu zemlju.

Stalni nedostatak napretka u ovim područjima, kao i u usklađivanju zakonodavstva po ovom pitanju s pravnom stečevinom EU, ne donosi samo potencijalni gubitak sredstava EU u iznosu od pet miliona eura.

Kako se dalje navodi, nedostatak djelovanja bi mogao kasnije rezultirati gubicima od nekoliko desetina miliona eura namijenjenih sektoru poljoprivrede za period od 2014.-2020. godine.

Jasan politički dogovor oko uspostave struktura za sprovedbu IPARD-a i izrade strateškog plana za ruralni razvoj za cijelu zemlju, su preduslovi za pomoć poljoprivredi i ruralnom razvoju u okviru predviđenih IPA II sredstava EU u ovom periodu.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen kazao je da je nedostatak napretka u ovom sektoru jedan od primjera rizika s kojim se BiH suočava – rizik zaostajanja za zemljama u regionu u procesu evropskih integracija.

“Veoma je važno da vlasti Bosne i Hercegovine, na svim nivoima, pronađu praktične i održive dogovore kako bi građani imali koristi od sredstava Evropske unije. U ovom slučaju, nedostatak pripreme i koordinacije istovremeno znači da poljoprivrednici možda neće moći iskoristiti njima namijenjena buduća sredstva EU u iznosu od desetina miliona eura”, kazao je Sorensen.

Prema njegovim riječima, ovaj primjer naglašava potrebu da se BiH dogovori o EU koordinacijskom mehanizmu koji će joj omogućiti da govori jednim glasom.

“Mora se razmotriti efikasnost kao i djelotvornost fondova EU koji se dodjeljuju Bosni i Hercegovini. Dugujemo to poreznim obveznicima država članica EU. Dakle, s obzirom da nije bilo suštinskog napretka, ne možemo dalje opravdati izdvojene fondove. Ovi fondovi mogu biti ponovo mobilizovani samo ako postoje provjerljivi dokazi o ostvarenom napretku u rješavanju najvažnijih prioriteta u ovom sektoru. To će zahtijevati jasne i formalne političke obaveze i dogovore, kako u pogledu IPARD struktura, tako i u pogledu izrade strateškog plana ruralnog razvoja”, kazao je Sorensen.

Na sastanaku nadzornog odbora za provedbu IPA-e između EU i BiH, koji će biti održan 24. juna biće razmotreno da li će projekti biti ukinuti.

Odgovornost vlasti BiH je da djeluju kako bi se podrška EU ponovo nastavila, u ovako važnom trenutku za politički i ekonomski razvoj zemlje, posebno zbog izazova u sektoru poljoprivrede s kojima će se BiH suočiti nakon ulaska Hrvatske u EU 1. jula ove godine, navodi se u saopćenju.

(Onasa)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivanić izvrijeđao Dodika: Izvinjavam se na rječniku, ali sa njim ne može drugačije, … To je već slučaj za medicinu

-Nema nijedne odluke koju sam ja donio, a tiče se vježbe na Manjači. Da postoji, ne sumnjam da bi...

Možda vas zanima i ovo