Četvrtak, 21 listopada, 2021

EU usvojila dokument s terminologijom sankcija protiv Rusije

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Države članice EU složile su se oko terminologije sankcija protiv Rusije, uključujući putna ograničenja i zamrzavanje sredstava pojedinaca odgovornih za kršenje suvreniteta Ukrajine, sudeći po nacrtu dokumenta u čiji je uvid došao Reuters.

Dokument na sedam stranica u detalje opisuje restriktivne mjere koje će biti poduzete protiv Moskve ako ne promjeni kurs akcije na Krimu i započne razgovore s međunarodnim posrednicima u naporima na rješenju ukrajinske krize.

Ukoliko ih odobre ministri vanjskih poslova EU na sastanku zakazanom za ponedjeljak, to će biti prve sankcije koje je EU uvela Rusiji od kraja Hladnog rata, i označit će teško narušavanje odnosa između Istoka i Zapada.

– Države članice trebale bi poduzeti neophodne mjere da spriječe ulazak ili prolazak kroz njihove teritorije osoba odgovornih za akcije koje podrivaju ili prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine – navodi se u prvom članku dokumenta.

Drugi članak pokriva sredstva koja drže u Evropskoj uniji i državama “koje posjeduju sva finansijska sredstva i resurse” pojedinaca odgovornih za akcije na podrivanju ukrajinskog integriteta “koja će biti zamrznuta”.

Dokument je usvojen po, kako je nazivaju, tihoj proceduri, nakon što nijedna država članica EU nije izrazila primjedbe na terminologiju sankcija do 11 sati po srednjoevropskom vremenu u srijedu, saopćili su zvaničnici.

Ministri vanjskih poslova EU sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu i očekuje se i da zvanično usvoje sankcije, ukoliko ne dođe do dramatične promjene ruskog kursa. To izgleda malo vjerovatno, bez ikakvih ngovještaja ublažavanja napetosti na Krimu.

Očekuje se da na referendumu na Krimu u nedjelju pobjede oni koji glasaju za njegovo odvajanje od Ukrajine i za pripajanje Rusiji, dajući dodatnu težinu pozivima za međunarodnom reakcijom.

Iako se EU dogovorila oko terminologije za sankcije, ona još radi na imenovanju onih koji će biti metom restrikcija.

Raspraave su održane u utiorak u Londonu kada su se zvaničnici iz Britanije, Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Njemačke, Švicarske, Japana i drugih zemalja sastali kako bi razgovarali o toj temi.

– Koliko ja znam, na sastanku je održana detaljna rsprava o imenima. Nikakva definitivna lista nije sačinjena, ali bit će spremna u ponedjeljak – izjavio je zvaničnik EU.

Evropski zvaničnici nagovijestili su da ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar vanjskih polova Sergej Lavrov neće biti na listi kako bi se kanali komuniciranja ostavili otvoreni u slučju novog pogoršanja situacije.

Očekuje se da se umjesto liste – u aneksu dokumenta sa sankcijama do koga je došao Reuters – ograničenja usmjere na ljude bliske Putinu u službama sigurnosti i u vojnom establišmentu kao i na ugledne članove ruskog parlamenta.

Ukoliko Rusija ne odgovori na pritisak, EU tvrdi kako je spremna da poduzme dodaatne mjere, vjerovatno i uključujući embargo na oružje i druge mjere koje pogađaju rusku trgovinu. Također bi mogla uvesti sankcije i Putinu lično.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo