Subota, 1 travnja, 2023

EU uvodi sankcije Hrvatskoj?

Nemojte propustiti

Uprkos pomirljivimom pismu Zagreba koje je juče upućeno Briselu, EU bi već sledeće nedjelje mogla da uvede sankcije Hrvatskoj zbog podrivanja pravnog poretka EU, piše B92.

To je saopštila portparolka komesarke za pravosuđe Viviane Reding.

Još smo veoma zabrinuti zbog jednostrane odluke Hrvatske da samo tri dana prije pristupanja EU ograniči sprovođenje evropskih naloga za hapšenje”, rekla je novinarima portparolka Mina Andrejeva, dodajući da to predstavlja “podrivanje evropskog pravnog poretka”.

Andrejeva je, međutim, potvrdila da je iz hrvatskog mministarstva pravde u Brisel juče stiglo pismo koje “izgleda konstruktivno”, kao i da je premijer Zoran Milanović istog dana telefonom razgovarao sa predsjednikom Evrpske komisije Jose Manuel Barrosom.

“Pokušavamo da razjasnimo stav Hrvatske”, rekla je Andrejeva, ali je dodala da će komesarka Reding ipak predložiti kolegijumu EK da Hrvatskoj uvede sankcije na osnovu člana 39 pristupnog ugovora.

“Ove mjere bi se mogle uvesti već početkom septembra”, izjavila je Andrejeva.

Reding je ranije najavila da bi te sankcije mogle da obuhvate uskraćivanje pristupa Hrvatskoj evropskim fondovima, zamrzavanje pregovora o pristupanju Šengenskoj zoni, kao i stavljanje Hrvatske pod posebne mjere nadzora po ugledu na Rumuniju i Bugarsku.

Spor između Zagreba i Brisela nastao je zbog kontroverznog zakona, popularno nazvanog “Lex Perković” kojim je Hrvatska izuzela sebe od postupanja po evropskim potjernicama za krivična djela počinjena prije 2002. godine.

Ovaj zakon je donijet kako bi se spriječilo izručenje Josipa Perkovića, nekadašnjeg funkcionera jugoslovenske tajne službe koga Njemačka traži zbog organizovanja atentata na hrvatske disidente u Nemačkoj osamdesetih godina.

Perković je i nakon otcjepljenja Hrvatske obavljao visoke obaveštajne funkcije u režimu Franje Tudjmana, a njegov sin je savjetnik za nacionalnu sigurnost aktuelnog predsjednika Ive Josipovića.

Pokušaj Hrvatske da izbegne sprovođenje evropskih zakona je naišao na oštre kritike u Briselu, naročito, jer je riječ o zemlji koja je tek nedavno postala članica EU.

Zbog toga je proteklih dana došlo do razmjene oštrih riječi izmedju Zagreba i Brisela, što je eskaliralo nakon što se hrvatska vlada oglušila o zahtjev komesarke Reding da do prošlog petka pismeno obavijesti Komisiju da li ima nameru da ukine sporni zakon.

Ilustracija
Ilustracija

(B92)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo